Vágólapra másolva!
Ha egy csapat a második helyen áll hazája bajnokságában, egy ponttal lemaradva a listavezetőtől, miközben még versenyben van a Bajnokok Ligájában is, akkor általában az elégedettség légköre lengi be a klubot. A Manchester United hívei azonban okkal nyugtalanok, igaz, elsősorban nem a pályán történtek miatt kell aggódniuk.

Az angol labdarúgás történetében még sohasem volt példa arra, hogy egy klub egymás után négy bajnokságot nyerjen: ez olyan legendás csapatoknak sem sikerült, mint az 1930-as évek Arsenalja, vagy az 1970-es és 1980-as évek sikert sikerre halmozó Liverpoolja. Az elmúlt három idényben aranyérmes Manchester United számára tehát egy újabb elsőség angol rekordot jelentene, ráadásul az örökranglistán is megelőzné a nagy rivális Liverpoolt (jelenleg mindkét klub 18-18 aranyéremmel büszkélkedhet). A manchesteriek nem is állnak rosszul: 21 forduló után a Chelsea mögött másodikak, mindössze egy ponttal lemaradva, igaz, a londoniak egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak.

Ennek ellenére az angol sajtóban egyre többször lehet arról olvasni, hogy a MU hullámvölgyben van. Ez egyelőre túlzásnak tűnik, a közelmúlt eredményei azonban jelzik, hogy valóban akadnak problémák az Old Traffordon. A csapat a legutóbbi hét tétmérkőzéséből csak hármat nyert meg, miközben hazai pályán kiesett az FA-kupából a harmadosztályú Leeds United ellen. A bajnokságban kikapott az Aston Villától és a Fulhamtől is, a legutóbbi találkozón pedig csak 1-1-re volt képes a Birmingham City ellen. Összességében a Unitednak a bajnokságban már öt veresége van, miközben az előző idényben összesen négyszer kapott ki a Premier League-ben.

Élet Ronaldo után

Az idény előtt leginkább Cristiano Ronaldo távozása miatt gondolták sokan, hogy a manchesteriek teljesítménye visszaesik, ám Sir Alex Ferguson szerint ez egyáltalán nem okoz nagy gondot. "Természetesen Cristiano egy fantasztikus játékos, azonban úgy vélem, hogy jól alkalmazkodtunk a távozásához. Tudtuk, hogy a góljait pótolni kell, és hogy a középpályásoknak eredményesebbnek kell lenniük. A Cristiano posztján játszó Luis Valencia más típusú futballista, de gyorsan sikerült beilleszkednie, szóval ebből a szempontból sem állunk rosszul" - értékelt a szakvezető.

Kétségtelen, hogy Valencia leigazolása jó húzásnak bizonyult, az ecuadori szélső már öt gólt szerzett (korábban a Wigan Athleticben három év alatt csak hét találatig jutott), és négy gólpassza is van. A csapat fő gólfelelőse pedig Wayne Rooney lett, aki bombaformában játszik, és már 14 gólnál jár, míg az előző két idényben egyaránt csak 12-t szerzett. Ha így folytatja, akkor alighanem egyéni csúcsot állít majd fel, hiszen eddigi legeredményesebb idényében 16-szor talált be.

Rooney kevés elöl, Vidicék nélkül nem ugyanaz hátul

Néha viszont úgy tűnik, hogy Rooney-n túlságosan is nagy a teher, a Birmingham City ellen egyedüli ékként játszott, és ha helyzetbe akart kerülni, saját magának kellett kialakítania, mert a középpályáról alig kapott támogatást. A manchesteriek többi támadója pedig nincs valami jó formában: Michael Owent a jelek szerint Ferguson csak amolyan szupercserének tartja, Dimitar Berbatov teljesítménye csalódást okozott - amíg meg nem sérült. A sérüléshullám egyébként is talán a legnagyobb gond Manchesterben, és éppen azt a csapatrészt sújtja a legjobban, ami az előző idényben hozta a győzelmeket.

A 2008-2009-es szezonban a MU tízszer nyert 1-0-ra, vagyis nagyon sok múlott a védelmen. A Nemanja Vidic, Rio Ferdinand belső védőpáros azonban csak elvétve állt össze ebben az idényben, sőt, volt olyan bajnoki, amikor a hátul csak Patrice Evra játszott a saját posztján, a többi helyen kényszerűségből középpályások futballoztak. A hírek szerint Vidic és Ferdinand két héten belül egyaránt felépül, visszatérésük nagyot lendíthet a manchesteriek szekerén.

Ugorhat a Bajnokok Ligája

Erre már csak azért is nagy szükség lesz, mert Ferguson a jelek szerint senkit nem igazol januárban, aminek valószínűleg a pénzhiány az oka, habár a menedzser ezt határozottan tagadja. "Van pénzünk, ez nem is kérdéses, egyszerűen nem látok olyan futballistát, akit érdemes lenne leigazolnunk" - állítja Ferguson, a minap közzétett pénzügyi jelentés ugyanakkor erősen árnyalja ezt a képet.

A dokumentum a 2008 júliusa és 2009 júniusa közötti gazdasági mérleget tárgyalja, és ebből kiderül, hogy bár a bevételek az egy évvel korábbi időszakhoz képest több mint 20 millió fonttal növekedtek (elsősorban a jegyár-emelésnek, illetve a nagyobb médiabevételnek köszönhetően), a klub adózás előtti vesztesége mégis nagyobb lett (21 helyett 32 millió font), és csak Cristiano Ronaldo eladása hozta egyenesbe a mérleget.

A kérdés ezek után nem úgy vetődik fel, hogy érdemes volt-e eladni Ronaldót a Real Madridnak, hiszen az összesen 700 millió fontos adósságot felhalmozott klubnak égető szüksége volt a portugálért kapott 80 millióra. Ha az adósságot sikerül is tovább görgetni, keresztülhúzhatja a MU számításait, ha az UEFA tartja magát korábbi elképzeléséhez, és 2012-től nem engedi elindulni az európai kupákban az ilyen tetemes adóssággal küzdő klubokat.

A Ferguson utáni időtől tartanak a klubnál

A bankhitelek összege ugyan 518,7 millió fontról 509,5-re csökkent a MU-nál, ebben azonban nincs benne az amerikai tulajdonos, a Glazer család 175 milliós személyi kölcsöne, amit sokak szerint az egyesület bevételeiből akarnak majd kifizetni. A pénzügyi jelentésből az is kiderült, hogy a Red Football Ltd. vezetőségében tisztséget viselő hat Glazer tavaly összesen tízmillió font kölcsönt vett fel a klubtól, ami öt éven belül nem kell kifizetniük, és 2006 óta ugyanekkora összeget kaptak különböző jogcímeken.

A minél nagyobb bevétel érdekében életbevágó, hogy a csapat eredményes maradjon, a visszavonulását tervezgető Sir Alex Ferguson nélkül azonban könnyen elképzelhető a visszaesés, ami - a terrortámadások veszélye és az adóssághalmaz mellett - nagy aggodalommal tölti el a klub vezetőit is - derül ki egy 322 oldalas, a Times birtokába került belső elemzésből.

www.global-soccer.eu