Vágólapra másolva!
A bajnok Chelsea a Premier League utolsó helyén végző, anyagi csődtől sújtott Portsmouth ellen játssza szombaton az FA-kupa döntőjét. A londoniak duplázásra, egyben pedig címvédésre készülnek, mivel tavaly 2-1-re legyőzték a fináléban az Evertont. A Portsmouth számára a rettenetes szezont követően gyógyír lenne az FA-kupa-siker.

Szombaton 16 órakor az elmúlt három kiírás győztese találkozik egymással a Wembley-stadionban. 2006-ban és 2008-ban a Chelsea, a kettő között pedig a Portsmouth hódította el a világ legrégebbi kupasorozata győztesének járó trófeát.

Most ismét a Chelsea az esélyes. A londoniak egész tavasszal pazar formában futballoztak, végig bírták a Manchester United elleni versenyfutással járó nyomást, és egy pont előnnyel megnyerték a Premier League-et. A Bajnokok Ligájában csak az azóta döntőre készülő Internazionale tudta őket megállítani, elsősorban az egykori Chelsea-edző, José Mourinho remek taktikájának köszönhetően. Szakértők szerint a Portsmouth-nak is az Inter által alkalmazott taktika lehet az egyetlen fegyvere: nevezetesen hogy szünet nélkül támad. Az Inter mellett ez jelentette a sikert a Tottenhamnek is a Chelsea elleni bajnoki, de kérdés, hogy a Portsmouth képes-e ilyen szinten rákényszeríteni akaratát a bajnokcsapatra.

A Chelsea története első duplázására készül, azaz, hogy ugyanabban a szezonban megnyeri a bajnokságot és az FA-kupát is, így továbbra is mindenki éhes a sikerre, nyilatkozta az FA honlapján Didier Drogba, a londoniak csatára, aki az utolsó fordulóban rúgott mesterhármasával a bajnokság gólkirálya lett.

"Hat éven belül a harmadik bajnoki címünket nyertük, ami nagyszerű érzés, de még nincs vége a szezonnak" - mondta az elefántcsontparti támadó. "A duplázás nekünk játékosoknak és a klubnak is nagyon fontos, mindenhogy szeretnénk végrehajtani ezt a bravúrt. Persze nem lesz könnyű dolgunk, mert a Portsmouth nagyon elszánt, szeretnék egy sikerrel feledtetni a szezon sok nehézségét."

A másik oldalon valóban a szombati siker lehet az egyetlen jó dolog, ami a csapattal ebben a szezonban történt. Az egymást váltó tulajdonosok egyike sem tudta rendbe tenni a klub gazdálkodását, így az év elején a Premier League és az FA csődeljárást kezdeményezett a Portsmouth ellen, csődgondnokot állítva a klub élére. Az egyesület százmillió fontos adóssággal küszködik, levontak tőle kilenc pontot, és már régen kiesett a másodosztályba.

Néhány hónapja Avram Grant vette át a futballcsapat irányítását, és az izraeli menedzser keze alatt legalább megmaradt a csapat tartása, és gyorsan kivívta a játékosok tiszteletét. Erről beszélt a Portsmouth egyik sztárja, Aaron Mokoena is.

"Számos kiváló menedzserrel dolgoztam már, de Avram közöttük is az egyik legjobb, egy igazi motivátor" - mondta a dél-afrikai futballista. "Utálja azokat a játékosokat, akik félnek, cserébe azonban képes teljes mértékben ráhangolni téged a meccsre. Nyerhetsz, vagy veszíthetsz, mindkettő benne van a játékban. A lényeg az, hogy amíg nincs vége a meccsnek, addig ne add föl."

Azt viszont senki nem tudja, hogy Grant marad-e jövőre is a csapatnál, egy vagy ez lesz az utolsó meccse a Portsmouth kispadján. A menedzsert a West Hamtől kirúgott Gianfranco Zola helyére szeretné megszerezni a londoniak tulajdonosa.

"Nagyon fontos szerepet játszott egy nagyon nehéz időszakban" - mondta Grantról Mokoena. "Összetartotta a csapatot, közösséget faragott belőlünk, így képesek voltunk a feladatainkra koncentrálni. Szerencsések vagyunk, hogy ő ül a kispadon."

Mokoena nem titkolta, szeretnék megnehezíteni a Chelsea dolgot, és bár nem ők az esélyesek, éppen ez teszi könnyebbé a dolgukat.

"Ott vagyunk az FA-kupa döntőjében, ez örömmel tölt el bennünket. Nincs vesztenivalónk, és nagyon szeretnénk ezt a győzelmet!"

A Chelsea eddig ötször (1970, 1997, 2000, 2007, 2009), a Portsmouth pedig kétszer (1939, 2008) hódította el a trófeát.