Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó Premier League vezetése engedélyezte a csődeljárás alatt álló Portsmouthnak, hogy az átigazolási időszakon kívül is eladhassa játékosait. A klub így szert tehet némi bevételre, és esélyt kap, hogy megmeneküljön a teljes összeomlástól. A Premier League-be eladott játékosok azonban az idei szezonban már nem léphetnek pályára új klubjuk első csapatában.

A korábbi hírekkel ellentétben a Premier League vezetése mégis engedélyezte a Portsmouth labdarúgcsapatának, hogy az átigazolási időszak lezárultával is eladhassa játékosait. Az Andrew Andronikou csődgondnok által irányított klub ezzel nagy lehetőséget kapott, hogy elkerülje a teljes anyagi összeomlást. A PL azonban szigorú feltételeket szabott, amelyek szerint az értékesítés három formában valósulhat meg.

Amennyiben a Portsmouthtól távozó játékos egy másik PL-együttesben folytatja, úgy a szezon végéig nem szerepelhet új klubja első csapatában. Amennyiben egy alacsonyabb osztályú angol csapathoz, vagy Anglián kívüli klubba igazol, úgy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) átigazolási szabályai vonatkoznak rá. A harmadik lehetőség, hogy a klub megegyezik egy másik PL-csapattal a játékos szerződtetéséről, de a futballista Portsmouthban fejezi be a szezont.

Egyelőre nincsenek arról információk, kik távozhatnak a dél-angliai csapattól, egy név azonban már biztosnak tűnik. Aruna Dindane idén már nem léphet pályára a Portsmouthban, ebben az esetben ugyanis a klubnak 4 millió fontot kellene fizetnie az elefántcsontparti támadó nevelőegyesületének, a francia Lens-nak. Azonban ha Dindane távozik, akkor a klub akár pénzt is kaphat érte.

A Goal.com internetes szaklap még az algériai csatárt, Nadir Belhadzsot említi, mint biztos távozót, akit számos európai klubbal, így az AS Romával, a Celtic Glasgow-val és a Benficával is hírbe hoztak. Ugyanakkor a szurkolói fórumokon nem fogadta egyhangú lelkesedés a döntést. A drukkerek úgy vélik, mivel az angol élvonalbeli klubokban úgysem léphetnek pályára a Portsmouthtól vett játékosok, inkább mindenki kivárja, míg a klub hivatalosan is kiesik az élvonalból, akkor több játékos szerződése lehetővé teszi, hogy lényegesen olcsóbban váltson csapatot.

A dél-angliai csapat a sorozatos tulajdonosváltások ellenére 2010 januárjában került csődközeli helyzetbe. A Premier League egy csődgondnokot nevezett ki a klub élére, ő tárgyalhat a hitelezőkkel, akiknek mintegy 70 millió fonttal tartozik az egyesület. A csapat utolsó helyen áll a bajnokságban, múlt héten levontak tőle 9 pontot, hétfőn pedig a liga szabott ki rá egymillió fontos büntetést. A csődgondnok már korábban is kérte, hogy a klub a transzferidőszakon kívül is adhasson el játékosokat, akkor azonban a PL elutasította a kérést.

Időközben Andronikou tárgyalásokat kezdett egy konzorciummal, melynek tagjai egyelőre szeretnék titokban tartani kilétüket, egyedül a nevükben fellépő ingatlanfejlesztő Rob Lloyd neve ismert. A csoport hárommillió fontos foglalót tett le, egyelőre még a klub könyvelését ellenőrzik, de Lloyd szerint két héten belül előállnak a végleges ajánlattal.

A problémák összekovácsolták a játékosokat, a klubnál dolgozókat és a szurkolókat. A pénzszűke miatt már több alkalmazottat is kénytelen volt elbocsátani a klub, most azonban a csapatkapitány, David James kezdeményezésére a játékosok fejenként mintegy 1500 fonttal (440 ezer forint) létrehoztak egy alapot, aminek köszönhetően négy dolgozó tarthatja meg a munkáját. A Hull elleni szombati 3-2-es győzelem után Avram Grant menedzserhez ment oda két szurkoló, akik elmondták, hogy ők ügyvédek, és felajánlották segítségüket a klubnak.

A Portsmouth szerda este a második helyen álló Chelsea-t fogadja. Április 11-én pedig FA-kupa-elődöntőt játszhat a Wembley-stadionban a Tottenham vagy a Fulham ellen.