Vágólapra másolva!
Lemondott a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagságáról Kovács Péter, az Újpest FC egyik tulajdonosa, aki az utóbbi napokban többször is kritizálta Kisteleki István MLSZ-elnököt. Kisteleki szerint Kovács azért távozott, mert az ő csapata is sáros a bundaügyben, Kovács viszont azzal indokolta lemondását, hogy nem akar együtt dolgozni Kistelekivel, aki szerinte nem tisztázta magát a bundavádak alól.

Kovács a döntését nem indokolta meg Kistelekinek, aki így kommentálta az újpesti tulajdonos távozását: "Megértem és elfogadom Kovács Péter lemondását, hiszen csapatát az UEFA is említi a már elhíresült fogadási ügyben, ennek megfelelően ezen dokumentumok átkerültek a Nemzeti Nyomozó Irodához, ezért lemondása indokolt és érthető. Az már egy évvel ezelőtt is Kovács Péter által felvetett téma volt az elnökségi ülésen, hogy gondjai vannak ezzel a kérdéssel, de nem találja a megoldást, a bizonyítékokat.

Elfogadom a lemondását azért is, mert a sajtóban történt szereplésein kívül az MLSZ-elnökség munkájához alig tett hozzá: ebben az évben az üléseknek csupán egyharmadán vett részt, ami nem szolgálta a profi labdarúgó társadalom érdekeit. A sportban eddig végzett munkáját ezúton is köszönöm, természetesen ezt személyesen is meg fogom tenni."

Kisteleki beperelte a Borsot

Kisteleki megerősítette, hogy bepereli a Bors című napilapot, amelynek több cikkében is bundázással vádolták meg. A Bors kedden Rózner Győzőt, csütörtökön pedig Horváth Jánost idézte, előbbi azt mondta, Kisteleki 1987-ben, a Ganz-Mávag elnökeként, míg utóbbi szerint már a Kaposvár játékosaként is manipulálta a meccseket. Kisteleki az MLSZ jogi ügyekért felelős alelnökét, Helmeczy Lászlót bízta meg a perrel, aki már el is indította az eljárást.

"Egyáltalán nem csodálkozom azokon a rágalmakon, amelyek az utóbbi napokban értek, hiszen amikor az APEH - még az előző elnökség ténykedése nyomán - tíz nappal ezelőtt 112 millió forintot leemelt az MLSZ számlájáról, a közgyűlés határozata szerint megbíztunk egy független ügyvédi céget, járjon utána, hogy kiket tehel ezért a felelősség. Ezzel egyidőben beindult egy ellenhadjárat, hiszen a vizsgálat eredménye - melynek alapján rövidesen feljelentést teszünk - nyilvánvalóan sérti egyesek érdekeit" - mondta az [origo]-nak az MLSZ elnöke.

Kovács már két éve szóba hozta a bundát

Megkerestük Kovács Péter is, aki eredetileg ugyan nem indokolta meg a lemondását, Kisteleki reagálása után azonban ezt mégis szükségesnek érezte. "Ő azt mondja - megjegyzem, igen csúnya stílusban -, hogy a fogadási botrány miatt mondtam le, pedig az ő személye miatt tettem. Nem szeretném kiteregetni az MLSZ szennyesét, az ember nem piszkít oda, ahol valaha dolgozott, de jó néhányszor másképp történtek az események, mit ahogyan azt az elnök úr állította, szavahihetőségét sajnos már többször, több helyen megkérdőjelezték. Én ilyen emberrel nem kívánok együtt dolgozni, különösen úgy, hogy kvázi ő a főnököm."

Kovács azt mondta, a Bors keddi cikke után azt várta Kistelekitől, hogy elfogadható magyarázatot ad az őt ért vádakra. "Ha ez megtörtént volna, maradtam volna a posztomon, ugyanis szerettem tenni a magyar labdarúgásért."

Megkérdeztük Kovácsot, mit kellett volna tennie Kistelekinek azon kívül, hogy a szerdai elnökségi ülésen kijelentette, soha nem bundázott. "Ha engem bármiféle vád ér, kiállok a nyilvánosság elé, és tisztázom magam. Ő azonban magától nem hozta szóba a témát, csak az egyik elnökségi tag felvetésére." (A szerdai elnökségi ülésről készült beszámolónkat itt olvashatja el.)

Kistelekinek arra a mondatára, hogy a fogadási csalások ügyét Kovács már egy évvel ezelőtt felvetette, az Újpest tulajdonosa azt mondta: "Nem egy, hanem két évvel ezelőtt vetettem fel a témát, és nem az Újpesttel, hanem az egész magyar futballal kapcsolatban. Értesültem ugyanis azokról a dokumentumokról, amelyek a Nemzeti Sport birtokában voltak a kétezres évek bundaügyeiről. Az elnök úr azonban lesöpörte a felvetésemet, és megnyugtatott, hogy a magyar labdarúgás teljesen tiszta, minden a legnagyobb rendben van."

Kovács szeretett volna reagálni arra a megjegyzésre is, hogy idén kevés elnökségi ülésen volt jelen. "Igaz, hogy ebben az évben üzleti elfogaltságom miatt sokkal többször hiányoztam. Ez valószínűleg azért szúrt szemet, mert az elmúlt években én voltam az egyik legkevesebbet hiányzó elnökségi tag."

Kisteleki szerint Kovács a saját problémáit takargatja

Megkérdeztük Kisteleki Istvánt, miért nevezte meg most az Újpestet, amikor eddig az MLSZ azt mondta, a nyomozás érdekében egyik érintett csapat nevét sem hozza nyilvánosságra, és jelen fázisban minden bedobott név puszta gyanúsítgatás.

"Kovács úr lépése kényszerítette ki ezt, hogy reálisan lássunk ebben a kérdésben. Ha valaki valahonnan így akar elmenni, akkor mondja el az igazi okokat! Kovács úr többször is említette nekem, hogy a csapatánál problémák vannak, és ezt ő nem tudta megoldani, most biztosan ezekre akar nagyobb figyelmet fordítani. Úgy gondolom, saját problémáit akarja elfedni azokkal a populista kijelentésekkel, amiket rólam tesz. Régi recept persze, hogy ha valaki nem akar előállni az igazi magyarázattal, inkább szidja az MLSZ elnökét."

Kisteleki szerint neki nincsen miért tisztáznia magát, de mivel az MLSZ egy demokratikus szervezet, Kovács bármikor feltehette volna neki a kérdéseit, akár az elnökségi ülésen, akár négyszemközt.

Arra, hogy Kovács már két évvel ezelőtt kezdeményezte a bundaügyek kivizsgálást, az MLSZ elnöke azt mondta: Nem igaz, hogy lesöpörtem a felvetését, én azt mondtam, hogy hozzon valami bizonyítékot. Erre ő azt felelte, hogy nincsenek bizonyítékai."