Vágólapra másolva!
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint a nyomozás eddigi adatai alapján hat személy és tizenkét csapat neve merült fel a magyar bundaügyben.

Az NNI nem kívánt arról nyilatkozni, hogy történt-e már bármilyen érdemi előrelépés a bundagyanús meccsekkel kapcsolatban. Hogy a Nemzeti Sport által - a játékosnyilatkozatok alapján - emlegetett három válogatott meccsről, illetve a bochumi ügyészség által említett 13 NB I-es meccsről bebizonyosodott-e a bundavád, az iroda képviselője nemmel válaszolt.

Az NNI arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy a nyomozás eddigi adatai alapján hat személy és tizenkét csapat neve merült fel. Kérdésünkre, hogy a hat személy futballista-e, a nyomozóiroda nem akart válaszolni.

A Magyar Labdarúgó Szövetség két, az UEFA fogadásokat ellenőrző rendszerén fennakadt mérkőzésre hívta fel az NNI figyelmét. A Nemzeti Sport szerint ezek a Kecskemét-Vasas és a ZTE-Vasas mérkőzések, az MLSZ alelnöke, Helmeczy László azonban ezt nem erősítette meg.

Az NNI munkatársai, valamint a Fővárosi Főügyészség ügyésze kedden megbeszélésen vesz részt Ausztriában, ezen elsősorban a német hatóság nyomozásában felmerült nemzetközi szálakat próbálták tisztázni. "A külföldi nyomozó hatóságokkal a szükséges mértékben tartjuk a kapcsolatot, a külföldi társszervek hozzáállása rendkívül korrekt" - közölte az NNI.

Akiről kiderül, hogy bundázott, arra a "Büntető törvénykönyvben meghatározott büntetések" szabhatók ki, ám ez "a bűncselekmény minősítésétől függ".

Az NNI szerint csapatot nem lehet büntetni, csak magánszemélyt, mivel "a hazai szabályozás csak a természetes személyek büntetőjogi felelőségét ismeri el".

Kérdésünkre, hogy ha kiderül a vesztegetés, illetve a csalás bűntette, az milyen következményekkel járhat, az NNI így válaszolt: "A csalás büntetési tétele függ a bűncselekmény szervezetszerű elkövetésétől, valamint a bűncselekménnyel okozott kártól, ami jelenleg még nem megállapítható."

Hogy mikorra várható a nyomozás eredménye, azt a nyomozóiroda szerint jelenleg még nem lehet megmondani.

Az NNI az ügyészség utasítására december 1-jén indított nyomozást vesztegetés miatt.