Vágólapra másolva!

Romario valóban az ezrediket lőtte?

A veterán brazil csatár, Romario még 41 esztendősen is az érdeklődés középpontjába került, hiszen "saját statisztikái" szerint a Sport Recife ellen szerzett tizenegyesgóljával elérte az ezres álomhatárt. Más kérdés, hogy még a brazil szakértők is erőteljesen megkérdőjelezik ezt a számot, mivel Baixinho még az ifibajnokságban és a különböző gálamérkőzéseken elért találatait is számításba vette.

A brazil támadó, aki fénykorát a kilencvenes évek közepén élte, kétségtelenül minden idők leggólerősebb csatárai közé tartozik, és eredményei valóban tiszteletre méltóak: 1994-ben nagy szerepe volt abban, hogy a selecao megnyerte a világbajnokságot, és ugyanabban az esztendőben az FC Barcelona színeiben spanyol bajnoki címet és gólkirályi címet szerzett.

Ezt megelőzően Hollandiában a PSV Eindhovennel nyert három bajnokságot (mindháromszor gólkirály is volt), hazájában pedig számolatlanul gyűjtötte a trófeákat: négyszeres Rio-bajnok, hétszeres gólkirály a carioca pontvadászatban, országos bajnok, Mercosur-kupa-győztes, a válogatottal pedig nyert még Konföderációs-kupát, valamint két Copa Américát is.

Senki sem vonhatja tehát kétségbe, hogy Romario beírta magát a sportág történetébe, és a labdarúgás históriájának legkiemelkedőbb támadói közé tartozik - de a jelek szerint a Baixinho, azaz Kicsi becenevű futballista ennél többre vágyik. Alighanem a minden idők legjobb játékosának tartott Pelé példája lebegett a szeme előtt, aki valóságos idolnak számít Brazíliában, és emlékezetes módon az 1000. találata idején szinte megállt az élet az országban - alighanem Romario is ezt szerette volna elérni. Márpedig saját számításai szerint a jelenleg a Vasco da Gamában futballozó támadó a Sport Recife elleni találkozón értékesített büntetővel elérte a mágikus határt.

Forrás: EPA

Magasba emelhette a vb-trófeát 1994-ben

Más kérdés, hogy ezt a számot szinte azonnal kétségbe vonták a futballstatisztikusok, még Brazíliában is. Dolgukat megkönnyítette, hogy a Vasco honlapján megtalálható a Romario által vezetett statisztika, amelyben részletesen benne van a támadó minden egyes mérkőzése és gólja. Ebből aztán rögtön ki is derült, hogy Baixinho a magasabb szám kedvéért beleszámolta az összteljesítményébe az Olaria, illetve a Vasco ifjúsági csapataiban elért találatait, illetve a különböző edzőmeccseken és gálamérkőzéseken szerzett gólokat is. Ezen kívül akadt olyan találat is a listán, amit később kénytelen volt törölni, mert a Placar című brazil szaklap kiderítette, hogy a focista az adott meccsen nem lehetett eredményes - mivel a végeredmény 0-0 lett.