Vágólapra másolva!
A világ labdarúgásában mind a mai napig egyedülállóként emlegetik Pelé rekordját: a Fekete Gyöngyszem pályafutása során több mint ezer gólt szerzett. Ezt az álomhatért szeretné elérni a szintén brazil Romário, aki ennek érdekében az előző pár hónapot az amerikai Miami FC-nél töltötte, most pedig egy ausztrál gárdával tárgyal.

A minden idők legjobb futballistájának tartott Pelé pályafutása során összesen 1282 alkalommal vette be az ellenfelek hálóját, és amikor az ezredik gólját érte el, szinte az egész világ ünnepelte, sőt, még maga a mérkőzés is félbeszakadt arra az időre, amíg a Királyt ünnepelték. Más kérdés, hogy egyrészt ebben a valóban nagy számban minden edzőmeccsen és barátságos találkozón szerzett találat benne foglaltatik, másrészt pedig ez sem számít világrekordnak, a századelő brazil sztárja, Arthur Friedenreich ennél is többször volt eredményes.

Ettől függetlenül persze az ezer gól egy pályafutás során hatalmas teljesítmény, és nemhivatalos adatok szerint eddig a sportág történetében ez csak négy játékosnak jött össze: Pelé és Friedenreich mellett Gerd Müller és az osztrák Franz "Bimbo" Binder volt ilyen sokszor eredményes (utóbbi játékos az 1930-as és az 1940-es években futballozott). Nem csoda, hogy Romário is szeretne belépni ebbe az exkluzív klubba, és a hírek szerint már nem is hiányzik neki ehhez olyan sok.
A veterán támadó, aki januárban múlt 40 esztendős, pályafutása nagy részében igazi élklubokban ontotta a gólokat: Európában a PSV Eindhovenben, az FC Barcelonában és a Valencia CF-ben futballozott, otthon pedig leginkább a Vasco da Gamában szerepelt, de megfordult a Flamengóban és a Fluminensében is. A Vasco színeiben még a 2005-ös országos bajnokságban is rendkívül eredményes volt, hiszen 23 találattal gólkirály lett, ám az év elején nem tudott megegyezni a riói klubbal.

Forrás: EPA

Betonba öntve Jorge Camposszal




Kérdés, hogy ezt hol érheti el, és a legújabb hírek szerint akár Ausztráliában is megtörténhet a nagy esemény. A Baixinho, azaz Kicsi becenévre hallgató támadó ugyanis az Adelaide United nevű egyesülettel tárgyal, amely az ausztrál élvonalban, az A-League-ben szerepel, és az első két forduló alatt egyetlen találatot sem szerzett.