Vágólapra másolva!
Az Arsenalt sokan féltették attól, hogy Thierry Henry nélkül nem lesz képes tartani a lépést többi sztárcsapattal a Premier League-ben, de az Ágyúsok egyelőre semmi jelét nem adják a visszaesésnek. A francia gólvágó szerepét az idény elején a holland Robin van Persie vette át, aki ugyan jelenleg sérülés miatt hiányzik a csapatból, de ha tartósítani tudja remek formáját, akkor még sok örömet szerezhet az Arsenal híveinek.

Hollandiát gyakran szokták Európa egyik legliberálisabb országának nevezni, és máshol aligha történhetett volna meg a nyolcvanas években, hogy a válás után a házaspár férfi tagja kapja meg a közös gyermek nevelésének jogát, miközben az illető egy művésztelepen él.

Márpedig az ifjú Robin van Persie esetében éppen ez volt a helyzet: az 1983. augusztus 6-án született srác szülei nem sokkal később elváltak, és a kis Robin édesapja mellett nőtt fel a közigazgatásilag Rotterdamhoz tartozó Kralingenben, amely többek között arról is nevezetes, hogy az 1970-es években a közelében egy fesztivált is rendeztek, amelynek mottója "Európa válasza Woodstocknak" volt.

Az ifjú Robin egy művésztelepen töltötte gyermekkorát, mivel édesapja, Robert szobrászként tevékenykedett, de édesanyja, José Ras is hasonló módon kereste kenyerét: ő ékszerek tervezésével foglalkozott.

Forrás: EPA

Mint látható, Van Persie mindkét szülőjének elsősorban a manuális tehetsége volt nagy, de Robin ebből semmit sem örökölt - a művészi tehetségnek azonban ő sem volt híján. A különbség csupán annyi volt, hogy nem kézzel, hanem lábbal volt rendkívül ügyes, és ezt a futballpályán bizonyította.

Eleinte csak Kralingen utcáin kergette a labdát hasonló korú társaival, majd az Excelsior Rotterdam utánpótlás-csapatához került. A rotterdami egyesület remek kapcsolatot ápol a város patinásabb klubjával, a Feyenoordddal, amelynek tehetségkutatói hamar felfigyeltek Van Persie-re, és el is csábították az ifjú titánt, aki itt is gyorsan megmutatta, hogy mire képes. Még nem volt 19 esztendős, amikor 2002 elején profi szerződést kötöttek vele, és hamarosan a holland első osztályban is bemutatkozhatott.