Vágólapra másolva!
A 2010-es, Dél-Afrikában megrendezésre kerülő labdarúgó-világbajnokság kezdetéig még majd három év van hátra, de a hét végén máris megkezdődött a vébé selejtezősorozata. Igaz, az óceániai kvalifikációs torna legelső fázisa nem nagyon hozza lázba a világ labdarúgóközvéleményét, és a Szamoa szigetén pályára lépő csapatok aligha lesznek ott Dél-Afrikában, de ettől még tény, hogy az első vébéselejtezőre itt került sor.

A legutóbbi világbajnokság döntője egyelőre még közelebb van, mint a következő torna nyitómérkőzése, és Európában jelenleg a kontinensviadal selejtezői foglalkoztatják a szurkolókat, de van, ahol már a 2010-es vébéért harcolnak a csapatok.

A hét végén ugyanis Szamoán megkezdődött a 13. Dél-Óceániai Játékok, amely nem csak egy egyszerű regionális viadal: a torna első három helyezettje egy lépéssel közelebb kerül a dél-afrikai vébéhez.

Az óceániai térségben az elmúlt években nem okoztak túl sok izgalmat a világbajnoki selejtezők, hiszen Ausztrália kiemelkedett a mezőnyből, így a kérdés általában csak az volt, hogy az auszik kivel vívják a finálét (általában Új-Zélanddal), és hogy ezt követően sikerrel veszik-e az interkontinentális selejtezőt.

Az ausztrál válogatott azonban "átjelentkezett" az Ázsia Labdarúgó-szövetségbe, így aztán megnyílt az út a többi együttes előtt, arról nem is beszélve, hogy Óceánia legjobbja immár nem a dél-amerikai ötödik helyezettel játszik majd pótselejtezőt, hanem egy ázsiai csapattal, amely ellen azért több lesz az esélye. Új-Zélandnak majd csak a második fázisban kell pályára lépnie az óceániai vébéselejtezők során, azonban hogy ott melyik három gárda lesz az ellenfele, az a 13. Dél-Óceániai Játékokon dől el.

A Szamoa szigetén megrendezésre kerülő tornán tíz együttes vesz részt, köztük egy olyan is, amely hiába végezne a dobogón, akkor sem juthatna tovább az óceániai kvalifikációs sorozatba, mivel Tuvalu nem számít FIFA-tagállamnak. A többi kilenc csapat viszont igen, így aztán Fidzsi, Tahiti, Új-Kaledónia, a Cook-szigetek, Szamoa, a Salamon-szigetek, Vanuatu, Tonga és Amerikai Szamoa számára adott az esély, hogy életben tartsa világbajnoki reményeit.

A két fő favoritnak egyébként Vanuatu és a Salamon-szigetek számít, és ez a két csapat a későbbiekben akár Új-Zélandot is meglepheti - a 2006-os vébé előtt ez sikerült nekik, akkor ugyanis Vanuatu megverte a favoritot, és így a Salamon-szigetek játszotta az Óceániai Kupa döntőjét Ausztráliával.

A Dél-Óceániai Játékok nyitómérkőzését szombaton Új-Kaledónia és Tahiti játszotta, és az összecsapást a kaledóniai együttes nyerte meg 1-0-ra - a találkozó egyetlen gólját a csapatkapitány Pierre Wajoka szerezte, aki így elmondhatja magáról, hogy a 2010-es világbajnokság selejtezőinek első találatát érte el. A nap második mérkőzésén a Salamon-szigetek a paíprformának megfelelően 12-1-re verte Amerikai Szamoát. A viadal döntőjére egyébként szeptember 7-én kerül majd sor.

Forrás: EPA

2004 júniusában Fidzsi már jobban megszorította Ausztráliát: "csak" 6-1-re nyert a Socceroos

Ami a többi kontinenst illeti, egyedül Európában nem ismert még a világbajnoki selejtezők rajtjának időpontja, illetve a kvalifikációs sorozat sorsolása, hiszen az majd csak 2008 őszén, az Európa-bajnokság után kezdődik meg. A többi földrészen viszont már októberben pályára lépnek a csapatok a vébészereplés érdekében.

Afrikában és Ázsiában az előselejtezőkre kerül sor: a fekete kontinens legjobbjai számára a jövő év elején még hátra van az Afrikai Nemzetek Kupája, így október 13-án még csak tíz ország lép pályára, köztük Sierra Leone, Szomália vagy éppen a Seychelles-szigetek. Ázsiában a nyáron már lezajlott a kontinensviadal, így a földrész öt legjobb csapata (Japán, Irán, Szaúd-Arábia, a Koreai Köztársaság és Ausztrália) kivételével az együttesek mind pályára lépnek október 8-án: a friss Ázsia-bajnok Irak például Palesztinában kezdi meg szerepelését - a visszavágókra október 28-án kerül majd sor.

Dél-Amerikában viszont minden nagyágyú ott lesz a vébéselejtezők rajtján, köszönhetően a szubkontinens kvalifikációs tornáján bevezetett egyedi lebonyolítási rendszernek, amelynek értelmében a zóna mind a tíz csapata oda-vissza megmérkőzik egymással, bajnoki rendszerben. Az első fordulóra október 13-án kerül sor, amikor is Brazília Kolumbiába látogat majd, míg az argentinok Chilét fogadják majd - ahol éppen volt szövetségi kapitányuk, Marcelo Bielsa lett a szakvezető.