Vágólapra másolva!
A magyar bajnok Gödöllő győzelemmel kezdett az UEFA Futsal Cup budapesti selejtezőjén, miután Madarász János és Szente Tamás két-két góljával 4-0-ra kiütötte a lett Raba Riga együttesét. Ha Kiss János szakvezető tanítványai szerdán legyőzik a moldáv Toligma Chisinaut - amely a torna nyitómeccsén 6-1-re kikapott az ukrán Sahtar Donyecktől -, akkor a gödöllői futsalcsapat biztos csoportmásodikként bejut Európa legjobb 16 klubja közé.

Futsal UEFA Cup, selejtező:
Gödöllői Futsal Klub - Raba Riga (lett) 4-0 (2-0)
Budapest, Körcsarnok, 1050 néző
Gödöllő: Tóth Gy. - Lódi, Baranyai, Madarász, Gyurcsányi. Cserék: Komáromi, Tóth Sz., Camin, Szente, Sándor, Berkes, Sivák. Edző: Kis János.
Raba Riga: Bondars - Aleksejevs, Topalo, Lisjakovs, Kocerigins. Cserék: Glazovs, Bakanins, Nagibinins, Vasiljevs, Dobrovolskis, Pelcis, Zabarovskis. Edző: Sketovs Arturs.
gól: Madarász (5., 20.), Szente (24., 26.)

Magyarországon még nem vetekedhet a többi csapatsportág népszerűségével a futsal, így két okból is jót tett a Gödöllői Bikáknak, hogy vendéglátóként léphettek pályára az UEFA Futsal Cupnak nevezett, de Bajnokok Ligájának is hívható sorozat selejtezőjében. Mátrai Zsolt, az együttes szakosztály-elnöke szerint olcsóbb megrendezni egy selejtezőt, mint kiutazni egy máshol rendezett négyes tornára, amelynek költsége körülbelül ötmillió forintra rúghat. Bár a Gödöllő még nem vívta ki a továbbjutást, a rendezés már az első napon győzelmet aratott, legalábbis az UEFA képviselői nagyon meg voltak elégedve azzal, amit kedden a Körcsarnokban láttak.

Mindez azt jelenti, hogy a következő, 16 csapatot felvonultató "elitkör" újabb, sztárcsapatokkal teletűzdelt csoportjának a megpályázására készülő gödöllőiek nem esélytelenül kandidálhatnak majd a decemberi rendezésre az európai szövetségnél. Amire - Mátrai Zsolt szerint - szükség van, az "csak" egy nagyobb csarnok, ahol lebonyolítható lenne a mostaninál egy lépcsőfokkal magasabb nívójú, 4 résztvevős BL-esemény. Ahová a Gödöllőnek is kvalifikálnia kell magát, azaz a mostani minitornán legalább a második helyen kell végezniük Lódi Tamáséknak.

A selejtező keddi nyitónapján elsőként a tavalyi Final Four résztvevője, az ukrán Sahtar Donyeck a kvartett leggyengébbjének tartott, pótselejtezőből feljutott moldáv Toligma Chisinaunak feszült neki. A Puskás-stadion és a Budapest Sportaréna között elterülő Körcsarnokban ekkor még csak pár száz néző figyelte a történteket, ám nem hittek a szemüknek, amikor a lesajnált kiscsapat megszerezte a vezetést a csúcsfavoritnak tartott donyeckiek ellen. A tavaly óta némiképp átalakult Sahtar csak nehezen talált magára, ám nagy nehezen 2-1-es vezetéshez jutott a szünetig, majd újabb négy lőtt gólig meg sem álltak keleti szomszédaink, így végül sima, 6-1-es győzelmet arattak.

Az esti meccsre már majdnem megtelt a csarnok (Gödöllőről is kiértek a rajongók), több mint ezren nézték a hét legfontosabbnak tartott mérkőzését. Az első selejtezőt azért nevezte mindenki sorsdöntőnek, mert a Sahtar papíron sokkal erősebb Gyurcsányi Zsoltéknál, a moldáv csapat meg jóval gyengébb, a keddi ellenfél, Lettország viszont szintén a második - továbbjutó - helyre pályázott.

Forrás: [origo]

A gödöllői kapu kedden bevehetetlen volt

A Bikák - nevükkel ellentétben - megilletődötten kezdtek, de az ötödik percben Madarász János gólja megnyugtatta a csapatot, no meg a dobokat püfölő, szimpatikus gödöllői "B középet": a hórihorgas játékos Sivák Péter jobbról belőtt labdájába testtel ért bele, és begyömöszölte a labdát Aigars Bondars kapujába (1-0). Sokat jelentett, hogy Tóth Szabolcsot "összefáslizták" a meccsre, a technikás futballista sokat hozzátett ahhoz, hogy a gól utáni gödöllői letámadás sikeres legyen. A Bikák sorra alakították ki a gólhelyzeteket, ám növelni ekkor még nem tudták előnyüket. Sőt a félidő derekán volt egy - rövid ideig tartó - jobb periódusa az ellenfélnek is, de a hazai védelem, valamint a remeklő Tóth Gyula kapus eszén nem tudtak túljárni a rigaiak.

Madarász kemény belépővel parancsolt tiszteletet, Lódi pedig 10 méteres löketével, amely a bal kapufa belső éléről pattant vissza a mezőnybe. Baranyai Pál - ekkor már csak négy perc volt hátra a félidőből - a hatosról tévesztett célt kevéssel, hogy aztán a másik oldalon "bánatában" eladjon egy labdát, szerencséjére a lettek nem éltek az eséllyel. Bakanins másfél perccel később egyedül maradt a kapunk előtt, és centikkel lőtt Tóth kapuja mellé, erre Szente egy kapufát súroló, valamint a kapusban landoló lövéssel válaszolt. Huszonkét másodperccel a játékrész vége előtt aztán Madarász Lódi cselét és passzát közelről az üres kapuba lőtte, így 2-0-s hazai vezetéssel fordultak a csapatok.

Forrás: [origo]

Kiváló a Bikák csapatszelleme

A második 20 perc elején nyugodt játékkal rukkolt elő a magyar együttes, Szente pedig a 24. minutumban a kapu előtt is higgadt volt, a földön fekve gurította be a lettektől kapott ajándék labdát a hálóba. Pár másodperccel később a gödöllői csapatkapitány ismét megcsókolhatta jegygyűrűjét: egy szöktetés után egyedül állt a kapussal szemben, akinek a lábai között lőtt a kapuba (4-0). Ezután kissé lassultak az események, a Raba nem tudott mit kezdeni a magabiztos Bika-védelemmel, a Kis-tanítványok pedig nem erőltették a gólszerzést.

Pár helyzet azért még akadt, a 33. percben Camin Róbert bombáját hárította az északiak kapusa, majd Vasiljevs próbált háttal a kapunak ollózni, de nem találta el a labdát, így csak csak gyér tapsot kapott a mozdulat. A magyarok is próbálták szépíteni a játékot, Lódi saját védője, a passzra rástartoló Szente pedig a kapus felett emelte át a labdát, amely nagyon kevéssel kerülte el a kaput.

A lefújás után nagy ünneplésben részesítették a nézők a helyenként remek futsalt produkáló Bikákat, akik szerdán 19 órakor a moldáv Chisinauval meccselnek, a vesztes Riga pedig a Donyeck ellen próbálja meg a lehetetlent a nap első meccsén, 17 órakor.

Forrás: [origo]
Kis János

Sketovs Arturs, a Riga edzője: "Gratulálok kollégámnak, remekül játszott a Gödöllő. Az első félidőben túlzás volt a két bekapott gólunk, egyenlő erők küzdelme folyt a pályán. Helyzeteinket sajnos nem sikerült kihasználni, a harmadik hazai gól után pedig már képtelenek voltunk ritmust váltani."

A további program:
október 11. szerda
Sahtar Donyeck - Raba Riga 17 ó
Gödöllői Futsal Klub - Toligma Chisinau - 19 ó (Sport Klub, felvételről)

október 13. péntek
Raba Riga - Toligma Chisinau 16 ó
Sahtar Donyeck - Gödöllői Futsal Klub 18 ó (Sport Klub, élőben)

jp