Vágólapra másolva!
A 2003-ban alakult Gödöllői Futsal Klub három év alatt meghódította Magyarországot, hiszen előbb az NB II-ben, majd az első osztályban is bajnok lett, s közben a Magyar Kupát is elhódította. Idén megpróbál Európában is a figyelem középpontjába kerülni a 4+1-es alakulat, amely jövő héten a Körcsarnokban rendezendő háromnapos UEFA Futsal Cup selejtezőjén vesz részt. A tét a kontinens legjobb 16 csapata közé kerülés.

A híradásokban méltatlanul mellőzött sportág a futsal, pedig a magyar bajnok Gödöllő meccsein rendre telt ház fogadja a csapatokat, néhány NB I-es futballklub tán örülne, ha ennyien drukkolnának sikerükért. A Bikák nem is okoztak csalódást szurkolóiknak, hiszen idén mindent vittek, a Colorspectrum Aramis elleni bajnok döntőben, kiélezett csatában "sztárújoncként" diadalmaskodtak, így jogot szereztek a Bajnokok Ligájának is nevezett sorozat, az UEFA Futsal Cup selejtezőjében való indulásra.

A kilenc válogatottat a soraiban tudó gárda október 9-én, kedden 19 órakor a lett Raba Rigával mérkőzik, másnap ugyanebben az időben a moldáv Toligma Chisinau lesz Gyurcsányi Zsolték ellenfele, majd pénteken, a "nagy rangadón" az európai topcsapatnak számító Sahtar Donyeckkel vív - remélhetőleg a csoportelsőségről döntő - összecsapást a Gödöllő.

Mátrai Zsolt szakosztályelnök, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy kijutott az európai futsalszíntérre a klub, most is nagyon sokat vár csapatától, amely ritkán hagyja cserben. "Két éve veretlenül nyertük meg az NB II-t, idén februárban a Magyar Kupát is elhódítottuk, majd az élvonalban is aranyérmesek lettünk, most pedig a BL-ben bizonyíthat a csapat. A kitűzött célt maximálisan teljesítettük, az már csak bónuszpont, ha bejutunk a 16 közé" - mondta kissé szerényen Mátrai.

"A Sahtar ötödik az európai ranglistán, a lett együttes mögöttünk foglal helyet, a moldávok - a csoport papíron leggyengébb társulata - pedig egy andorrai csapatot búcsúztattak az előselejtezőből, így állt össze a vidám keleti blokkos kupa" - fűzte hozzá mosolyogva az elnök.

A sportvezető hozzátette: nagyon örül, hogy Budapest lehet a házigazdája a selejtezős csatározásoknak - a gödöllői csarnok nem felelt meg az UEFA-előírásoknak -, és továbbjutás esetén Mátraiék minden bizonnyal megpályázzák a csoportkör rendezését is, bár "apró gond" lehet, hogy decemberben a csarnokok inkább a karácsonyi vásárok, semmint a sportesemények miatt szoktak tömve lenni.

Forrás: [origo]

Mátrai Zsolt, Kis János, Lódi Tamás, Baranyai Pál

Kis János, a gödöllői sikeredző emlékeztetett rá, hogy az ukrán Sahtar tavaly elődöntőt játszott a Final Fourban, és jelenleg a világ harmadik-negyedik legjobb csapata: "Örülök persze a kemény ellenfélnek, mert legalább lemérhetjük, hol állunk a világelithez mérten. A Rigát jól ismerjük, mivel tavaly a lett válogatott - melynek az összeállítása szinte megegyezik a klubcsapatéval - a magyar csapattal játszott, és kétszer a mieink nyertek 4-2-re. A moldávokról keveset tudunk, tény, csak nagy nehezen verték meg az andorrai bajnokot. Rengeteget készültünk, jó erőben van a csapat, s bár az egyik legjobb játékosunk, Tóth Szabolcs sérüléssel bajlódott, szinte biztos vagyok benne, hogy kedden ott lesz a pályán."

A selejtezőcsoportból az első kettő helyzett jut be Európa legjobb 16 együttese közé, magyar futball kapcsán ilyen bravúrról régen lehetett hallani (ellenpéldaképp épp a futsalválogatottat lehet felhozni), ám ezúttal reális esély van rá, hogy továbblépjenek a Bikák, persze nem mindegy, hogyan. Kis edző tanítványaival megpróbálja a lehetetlent, célja az ukránok elleni bravúr: "Nem titkolom, megszorítanánk a Donyecket, mi több, szerintem döntetlent is elérhetünk ellenük."

Nem történik akkor sem tragédia, ha "csak" két győzelmet gyűjt be a magyar futsalbajnok, hiszen a cél a nézők kiszolgálásán kívül azért elsősorban a továbbjutás. Baranyai Pál, a Bikák válogatottja is hasonlóan vélekedik: "Három hónapja készülünk a tornára, szerintem biztosan kivívjuk a továbbjutást. Úgy érzem, gyorsak és erősek vagyunk, erőnléti edzőnk kiválóan felkészített minket, így állítom: egy ikszre jók vagyunk bárki, így a Sahtar ellen is."

A csapat kulcsembere, Lódi Tamás a sikerrel szeretné felhívni a figyelmet a Gödöllőre, egyben a futsalra is: "Nem kétséges, szeretnénk továbbjutni, ám nem bánnám, ha végre a szövetség is jobban odafigyelne a sportágra. Azt hittük, a válogatott tavalyi Eb-kvalifikációja után változás fog beállni, ám sajnos semmi nem történt. Ha minden jól alakul, decemberben három erősebb ellenféllel mérhetjük össze a tudásunkat, s kiderülhet, valójában mi tudunk."

UEFA Futsal Cup, a selejtező programja:
helyszín: Körcsarnok
október 10. kedd
Sahtar Donyeck (ukrán) - Toligma Chisinau (moldáv) - 17 óra
Gödöllői Futsal Klub - Raba Riga (lett) - 19 ó

október 11. szerda
Sahtar Donyeck - Raba Riga 17 ó
Gödöllői Futsal Klub - Toligma Chisinau - 19 ó

október 13. péntek
Raba Riga - Toligma Chisinau 16 ó
Sahtar Donyeck - Gödöllői Futsal Klub 18 ó

A BL-selejtezőre a mérkőzések napján 15 órától a helyszínen lehet jegyet váltani ezer forintos egységáron, illetve elővételben a Fogarasi út 206. szám alatt, a további lehetőségekről érdeklődni lehet e-mailben is. Mindhárom mérkőzést (a keddit és a péntekit élőben) közvetíti a Sport Klub televízió.

Juha Pál