Vágólapra másolva!

A jövő csapatát építik Lens-ban

Az előző szezonban megszerzett ezüstérem után az RC Lens szurkolóinak egyértelmű csalódást jelent, hogy kedvenceik jelenleg csak a középmezőny második felében helyezkednek el, és valószínűleg még a nemzetközi kupaszereplést sem tudják kiharcolni. Ennek a vezetőség tagjai sem örülnek, de megpróbálják optimistán felfogni a helyzetet: értékelésük szerint a klub egy átmeneti szituációban van; megkezdődött a csapat fiatalítása, amely a következő bajnokságra érhet be.

Egyes vélemények szerint inkább a legutóbbi pontvadászatban megszerzett második helyezés volt kiugró eredmény a csapattól, tekintetbe véve, hogy azt megelőzően majdnem kiesett a klub a legjobbak közül, és csak a 14. lett a bajnokságban, ám mivel a kilencvenes években az RC Lens többségében ott volt az első hatban, egy alkalommal pedig bajnoki címet is nyert, ez azért kissé túlzásnak tűnik.

Kétségtelen tény azonban, hogy a dobogós helyezéssel erőn felül teljesített az együttes, ráadásul a nyáron kissé meg is gyengült a gárda: a csapatkapitány Jean-Guy Wallemme visszavonult, El Hadji Dioufot a Liverpool vitte el, és a középhátvéd Valérien Ismael is távozott. Tavaly nyáron még úgy látszott, hogy a helyükre megfelelő utánpótlás érkezett, bár már akkor is feltűnő volt, hogy az új szerzemények többsége igencsak fiatal.

A bajnokság közepére aztán az is kiderült, hogy az igazolások közül egyedül a kameruni középhátvéd, Rigobert Song tudott azonnal és zökkenőmentesen beilleszkedni az együttesbe, a többiek kiegészítő embernek számítottak, vagyis a klub többé-kevésbé a tavalyi csapat némiképp meggyengült változatával szerepelt a bajnokságban.

Ez alapján már nem is olyan meglepőek a gyengébb eredmények, és a klub vezetősége valószínűleg előre bekalkulálta, hogy most nem az aranyért fog küzdeni az együttes, még ha a 11. pozíciónál valamivel jobbra is számítottak. A várakozáson aluli szereplés elsődleges oka a rengeteg döntetlen: a Sang et Or (Vér és Arany) összesen 15 alkalommal ikszelt, amivel már beállította az előző szezon francia rekordját. A másik fő hibapont a támadásokban keresendő: míg a Lens az egyik legjobb védelemmel rendelkezik, hiszen 34 forduló alatt mindössze 29 gólt kapott, ami dicséretes teljesítmény, addig a támadórészleg már nem muzsikál ilyen jól. A csapat csupán 37 gólt ért el, játékosai 13 mérkőzésen egyáltalán nem tudtak betalálni, és ezért nem is annyira a csatárok, hanem inkább a középpályások hibáztathatók. A házi góllövőlista élén Antoine Sibierski áll tíz találattal, mögötte John Utaka és Daniel Moreira található nyolc-nyolc góllal, ám a negyedik legeredményesebb futballista a középhátvéd Song. A támadó középpályások közül Salif Keita kettő, Charles-Édouard Coridon egy gólt ért el, Olivier Thomert pedig egyszer sem talált be, és a gólpasszlistán is csak egy-egy strigula áll a nevük mellett.

Ebben az idényben tehát nagy valószínűséggel komolyabb sikerélmény nélkül marad a csapat, hiszen a nemzetközi kupaszereplés kivívásához is elképesztő hajrát kellene kivágni. Mindezt idejekorán észlelték Lensban, és ennek köszönhetően már a szezon közben megkezdődött a jövő csapatának építése. A téli átigazolási szezonban távozó focisták mindegyike az idősebb korosztályba tartozott: a Paris-SG-nek kölcsönadott Stéphane Pédron februárban volt 32 éves, a Birmingham Citybe igazolt Ferdinand Coly is közel van a harminchoz, nem is beszélve a lensi őskövületnek számító Guillaume Warmuzről, aki több mint tíz éven keresztül szolgálta a klubot, és januárban saját kérésére bontották fel szerződését. Warmuz helyét a kapuban az a Charles Itandje foglalta el, aki alig múlt húszesztendős, és az ő csapatba kerülése is mutatja Félix Bollaert-stadionban kiadott jelszót: első a fiatalítás! Ennek jegyében várhatóan nem hosszabbítják meg Eric Sikora (35) és Jocelyn Blanchard (31) nyáron lejáró szerződését, és minden bizonnyal az Angliába csábított Sibierski (29) távozása elé sem gördítenek akadályokat (különösen, hogy érte szép summát kaphat a klub), aminek köszönhetően az együttes átlagéletkora tovább csökken majd.

A fiatalok közül a 21 esztendős Utaka, valamint a 23 éves Keita és Adama Coulibaly már a bajnokság kezdetén alapembernek számított, az utóbbi időben a súlyos sérüléséből felépült Zoumana Camara (24) és a tavaly nyáron igazolt Daouda Jabi (22) is egyre több lehetőséget kap, ráadásul az idény nagy részét kihagyni kénytelen Pape Bouba Diop is csak 25 esztendős múlt januárban. Mivel a klub nagy valószínűséggel egyik európai kupában sem szerepel majd, Joel Muller mesternek a teljes felkészülési időszak a rendelkezésére áll majd ahhoz, hogy tökéletesítse csapatát, és a következő szezon kezdetére egy ütőképes gárdát hozzon össze. Az alapanyag adott hozzá.