Vágólapra másolva!
A szegedi világbajnokságon két aranyérmet nyerő Bodonyi Dórát a magyar kajak-kenusport 54. örökös bajnokává avatták. A szegedi vb-n K-1 5000 méteren és K-4 500 méteren is diadalmaskodó kajakos az ötödik világbajnoki aranyérmét nyerte, ezzel felkerült a neve a Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában található márványtáblára.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke elmondta, hogy a sportág idei éve valóságos sikersztori volt. Kiemelte az augusztusi szegedi világbajnokságot, ahol a versenyzők szíve együtt dobbant a közönséggel.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az elnök köszöntőjében elmondta, hogy idén két névvel bővülnek a márványtáblák – az örökös bajnok Bodonyi Dóráéval és a mesteredző Csernák Károllyal.

Örökös bajnoki címet az kaphat, aki legalább öt világbajnoki aranyérmet, vagy olimpiai aranyat nyert. A szarvasi születésű, novemberben a 26. életévét betöltő Bodonyi Dóra egyelőre „csak" öt vb-címnél jár, de bízik benne, hogy jövőre ilyenkor már olimpiai bajnoknak mondhatja majd magát.

„Nagyon örülök, hogy a neve az enyém mellett lesz, mert szeretem, ha olyan emberek vannak körülöttem, akiket kedvelek

– méltatta válogatottbeli csapattársát a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika, aki 2018-ban lett a sportág örökös bajnoka.

A nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika könnyek közt méltatta Bodonyi Dórát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Dóri küzdötte a legtöbbet ezért az öt vb-címért, hiszen kettőt is ötezer méteren nyert. Ő nem az az ember, akinek mindig halljuk a hangját, de a csendes tenni akarásával ott áll mindig készenlétben.

–tette hozzá Medveczy Erika, utalva arra, hogy az olimpiai bajnokoknak a neve mellé odagravírozzák a jellegzetes ötkarikát is.

Ezt követően Medveczky Erika és Bodonyi Dóra leleplezte a márványtáblát, amelyen már az utóbbi neve is szerepel.

Bodonyi Dóra, a magyar kajak-kenusport 54. örökös bajnoka Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bodonyi Dóra az első világbajnoki aranyérmét a 2017-es racicei világbajnokságon nyerte K-1 5000 méteren, majd a portugáliai Montemor-o-Velhóban K-1 1000 méteren és K-4 500 méteren lett első, a szegedi vb-n pedig szintén aranyérmes lett a női kajaknégyessel, majd az 5000 méteren aratott győzelmével keretbe foglalta az öt vb-aranyérmét.

„Nagyon örülök, hiszen olyan emberek nevei vannak a táblán, akikre felnéznek

– kezdte Bodonyi Dóra, aki két év alatt szerzett öt világbajnoki címet. – Ahogy idősödtem, sokat változott a hozzáállásom, rengeteget munka van mindegyik aranyérmemben. Igaz, hogy nem én vagyok a leghangosabb, de ha tudok segíteni valamiben, akkor azért megszólalok" – mondta a sportág új örökös bajnoka, aki bízik benne, hogy szerephez juthat a jövő évi tokiói olimpián.

Hadvina Gergely negyedik éve dolgozik Bodonyi Dóra edzőjeként. Úgy érzi, tanítványa jó úton halad az olimpiai aranyérem felé.

– méltatta tanítványát Hadvina Gergely, aki az Origónak elmondta, Bodonyi Dóra főleg az egyesre és a négyesre koncentrál. – Párosban nem nagyon készülünk. Minden évben megpróbálkozunk vele, de még nem találtuk meg a legoptimálisabb összeállítást erre a versenyszámra. Jövőre is odaállunk, de továbbra is keressük a megfejtést."

Bodonyi Dórát mindenki alázatos versenyzőnek tartja Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hüttner Csaba szövetségi kapitány korábban azt mondta, hogy a női kajak-kenu szakág annyira erős, hogy akár két vb-győzelemre is esélyes kajaknégyest is ki lehetne állítani. Azonban az olimpiai hajóban csak négy férőhely van, melyekért elképesztő küzdelem lesz jövő tavasszal.

„Hihetetlenül kemény a női mezőny. Az idei világbajnokságon még a B döntőkben is világ- és olimpiai bajnokok voltak. Nagyon jó egyes teljesítményre lesz szüksége – ez idén is megvolt. Az biztos, hogy egyesben mindkét olimpia számban – K-1 200 és K-1 500 méter – oda fogunk állni, próbálunk minél előbb végezni.

– tette hozzá Hadvina Gergely, aki képesnek tartja Bodonyi Dórát az olimpiai aranyérem megnyerésére.

Ezt követően köszöntötték a kajak-kenusport legújabb mesteredzőjét, Csernák Károlyt, aki a kétszeres vb-győztes Balaska Márk és az olimpiai bronzérmes Bártfai Krisztián nevelőedzője.

Vaskuti István, Csernák Károly és Schmidt Gábor Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Az idén 58 éves Csóka 35 évet töltött edzői munkával. Evezéssel és úszással kezdte, utána tért át a kajak-kenura. Vácon nem támogatják a kajak-kenut, nincs olajfinomító a város körül, a nemesfémeket csak a klub versenyzői bányásszák elő, ilyen körülmények között érte el fantasztikus sikereit – méltetta a legújobb mesteredzőt Vaskuti István, aki 1994-ben már megkapta ezt az elsimerést. - Nagyon sok sportolót indított el Vácról, a Dunakanyarból. Igazi nevelőedző, aki fél kézzel, de teljes szívvel végzi a munkáját. Azért mondom, hogy fél kézzel, mert testnevelő tanárként dolgozik. Délelőtt az iskolában tanít, utána pedig edzőként dolgozik. Gratulálok, mester."

„Olyan emberek közé kerültem be, akik igazi legendák.

Rendkívül szerencsés embernek mondhatom magam, hiszen a nagy részüket ismerem és dolgozhattam velünk. Óriási dolog ebben a műsorban szerepelni. Azért is szerencsés vagyok, mert két ilyen szép kajakos hölgy társaságában lehetek most – utalt Bodonyi Dórára és Medveczky Erikára Csernák Károly, akinek nagyon fontosak a magyar kajak-kenu hagyományai. A sportág új mesteredzője felelevenített néhány történetet kedvenc tanítványáról, Balaska Márkról is.

A pillanat, amikor Csernák Károly bekerült a legendák klubjába Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagy adag csibészség van benne, őt kellett nyesegetni rendesen.

– folytatta Csernák Gábor, aki akár reggelig is tudott volna történeteket mesélni. - Egy edzőnek éreznie kell a versenyző minden rezdülését. A szegedi ifi-világbajnokságon az edzők néztek, mert nem tudták Márk hogyan fog menni, ő viszont rám nézett, és mondta, hogy nyugi, meg fogom nyerni. És simán meg is nyerte" – tette hozzá a magyar kajak-kenusport legújabb mesteredzője.