Vágólapra másolva!
Hogyan termeli a boldogsághormont Hosszú Katinka? Mitől az edzők álma Gyurta Dániel? Milyen számokra kell átnyergelnie Cseh Lászlónak? Miért kell változtatni Risztov Éva felkészülésén? Mi a különleges Kapás Boglárkában? Miért csak négyes fölét kapott a magyar válogatott? Kiss László, az úszók kapitánya értékeli a világbajnokságot.

A legeredményesebb úszónk Hosszú Katinka lett két arany- és egy bronzéremmel. Mitől ilyen jó?

Hihetetlenül kitartóan és fanatikusan dolgozott, csodaszámba megy, hogy ebben a nehéz, hosszú edzésekkel teli felkészülésben is ennyire szeret úszni. Ezt köszönjük meg új edzőjének, Shane Tusupnak, aki rendkívüli módon fanatizálja és motiválja, Katinka a legszorgalmasabb és legalázatosabb úszó lett. Érdekes, hogy boldogsághormont lehet termelni egy jó versennyel vagy egy jól teljesített edzéssel, valamint a szerelemmel. Katinkának most ezek közül mindegyik megvan, hiszen napokon belül összeházasodik Shane-nel, ez a kettősség pedig ilyen fantasztikus teljesítményt eredményez.

Hosszú Katinkának minden oka megvan a boldogságra Forrás: MTI/Kovács Anikó

És a 200 mellen négy éve legyőzhetetlen Gyurta Dániel?

Talán kezdjük azzal, hogy fiatalabb korához képest legalább tíz kilót fogyott. Az önjáróság, a magabiztosság, az edzői álom mintaképe, aki fejben mindig ott van. Hihetetlen sportintelligenciával rendelkezik, tudja, hogy mire képes, és tud döntéseket hozni a vízben. Nem véletlenül szerzett egymás után háromszor világbajnoki címet 200 mellen, és nem mellékesen közben megnyert egy olimpiát is.

Cseh László azt mondta, hogy addig minden rendben van, amíg edzeni kell, de nem mer odaállni rendesen versenyezni, és a lelkébe beépült a kudarc.

Lelkiekben biztos, hogy kell neki segítenünk. Másrészt ő egy olyan utat választott, hogy háromnegyed edzőtáborba jött el velünk, ennél azért többre van szükség. Volt egy sérülése is, húsz nappal a vébé előtt bajok voltak a combjával, így a mellúszást nem is tudta úgy gyakorolni. Ennek ellenére a nagyságát mutatja, hogy a gyengén sikerült 200 vegyes után fel tudott állni, megtalálta önmagát 100 pillangón, és ezüstérmes lett. Én már az olimpia után azt mondtam, hogy a százas számokat kellene erőltetnie, de akkor kételkedett, és ragaszkodott a 400 vegyeshez. Szerintem nagyszerű százas versenyző válhat belőle, és a 200 pillangón is van keresnivalója, szóval számos lehetőség áll még előtte. Érdekes módon amíg a kajak-kenuban az idősödő versenyzők a hosszabb távokra váltanak, addig az úszásban ez fordítva van. Lacira visszatérve, elképesztő, hogy 11 éve minden világversenyről éremmel jött haza, hosszú évekig a magyar úszósportot a hátán cipelte, és ezt soha nem fogjuk elfelejteni neki.

Cseh László átnyergel a százas számokra? Forrás: MTI/Kovács Anikó

Güttler Károly utánpótlás-kapitány a vébé előtt azt mondta, hogy Jakabos Zsuzsanna vagy Kapás Boglárka világbajnoksága lehet a barcelonai. Megtörtént ez a kiugrás?

Zsuzsinak szerintem ez volt élete legjobb szereplése, akkor is, ha nem tudott érmet nyerni. Az ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Bogi mind a három számában országos csúcsot úszott, 800 gyorson negyedik tudott lenni. Ő is elképesztően motivált, és régóta nem volt olyan női úszónk, aki 400, 800 és 1500-on is ilyen fejlődőképes lett volna.

A tíz kilométeren olimpiai bajnok, Barcelonában csupán kilencedik Risztov Éva?

Csodálatosan diktálta az iramot hét és fél kilométerig, de kiderült, hogy a saját tempóját nem bírja. A nyíltvízi úszásban kétféleképpen lehet nyerni, ha valaki utazik a mezőnnyel, vagy az elején az élre áll, és végigmegy, ahogy Éva tette az olimpián. A barcelonai pálya viszont nagyon kanyargós volt, nem az úszástudás, hanem a birkózás érvényesült. Itt az volt a győztes taktika, hogy szerencsésen kell utazni a többiek mögött, mint a kerékpározók, amikor szélárnyékban tekernek, majd a végén lehet lehajrázni az élbolyt. Fontos még, hogy változtatni kell a felkészülésen, sokkal többet kell menni nyíltvízi edzőtáborokba, mert láthatóan azok az országok fejlődnek a legdinamikusabban, amelyeknek tengerpartjuk van, és az úszók egész évben tudnak nyílt vízen edzeni.

Kiss László London után vissza akart vonulni, de megérte maradni Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Vannak olyan tehetségeink, mint Hosszú Katinka vagy Gyurta Dani, akik néhány éven belül szintén világbajnoki esélyesek lehetnek?

Minősíteni nagyon nehéz a fiatalokat, mert nem tudni, hogy kiből mi lesz, de soha nem látott mennyiségű tehetséges versenyzőnk van. Rendkívül sikeresen szerepelnek a korosztályos versenyeken, és szerencsére az úszósport kapott egy komoly állami támogatást is. Emellett Magyarországon fantasztikus edzők vannak, ezt az elmúlt harminc évben bizonyították is. Ami a mi dolgunk, hogy elintézzük, hogy ezeknek az edzőknek minél nagyobb legyen a merítési lehetőségük, tehát minél több gyereket csábítsunk az uszodába, többek között az ilyen remek vb-szerepléssel.

Három arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel a magyar válogatott az ötödik helyen végzett az éremtáblázaton. Ötös skálán hányasra osztályozza a barcelonai vébét?

Perthben öt vébécímet nyertünk, ha az ötös, akkor ez négyes fölé.