Vágólapra másolva!
Cseh László óriási hajrával ezüstérmet szerzett 100 pillangón a barcelonai vizes világbajnokságon. Kapás Boglárka 800 gyorson a negyedik, Hosszú Katinka 200 háton a hatodik helyen végzett.

Hosszú Katinka egy arany- és egy bronzéremmel a tarsolyában készült a 200 hát döntőjére, ahova a hatodik idővel jutott be. Annak ellenére, hogy nem a legjobban indult számára a szám elődöntője. "Lecsúszott a lábam a rajt pillanatában, ezek után az első ötven messze nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna, és átment szenvedésbe az egész. Bele kell még jönnöm a hátúszásba is, teljesen más érzés."

A döntő első ötven métere után Hosszú a hatodik helyen fordult, majd feljött a negyedik helyre, végül azonban nem tudott a dobogóért harcolni, és a hatodik helyen végzett. A péntek délelőtti előfutamban úszott egyéni csúcsa is csak az ötödik helyre lett volna elég, így nem lehetett, és nem is volt csalódott, mosolyogva böngészte az eredményeket a verseny után. A fő száma, 400 vegyes döntője vasárnap következik, ott ennél sokkal eredményben bízhatunk. 200 háton az amerikai Missy Franklin szerezte meg az aranyérmet.

Hosszú Katinkának a lényeg még hátravan Forrás: MTI/Kovács Anikó

Következett Cseh László, aki 2003 óta minden világbajnokságról éremmel tért haza, ám eddig 200 vegyesen és 100 háton sem tudott dobogóra állni. Utolsó egyéni számában, száz pillangón az ötödik legjobb időt érte el az elődöntőben, megdöntve az általa tartott országos csúcsot. "A magyar rekordnak örülök, de ez a mezőny erősebbnek tűnik, mint a londoni olimpiáé. Pörgetni nem tudtam úgy, mint a többiek, viszont nem fáradtam el, holnap a döntőben még tovább szeretném javítani a csúcsot" - mondta még pénteken. Szombaton azonban nemcsak ez sikerült neki, hanem a nagy sorozat folytatása, az éremszerzés is.

A rajtot az elődöntőhöz hasonlóan ezúttal is a leglassabban kapta el, a fordulóra két helyet jött fel, aztán pedig begyújtotta rakétákat, és óriási hajrával a második helyen nyúlt be, egyetlen századdal megelőzve a lengyel Czerniakot. A számot a dél-afrikai Chad Le Clos nyerte meg, Ryan Lochte csak hatodik lett.

Cseh Lászlónak ez a negyedik világbajnoki ezüstje Forrás: MTI/Kovács Anikó

A szombati programot a női 800 méter Kapás Boglárkát is felvonultató döntője zárta. A 400-on gyorson világbajnoki ötödik, 1500-on hetedik úszónak ez a legerősebb száma, és az ötödik idővel jutott be a legjobb nyoc közé. "Bár elfáradtam, elégedett is vagyok, mert ennél Londonban, amikor olimpiai hatodik
lettem, bő egy másodperccel úsztam csak jobbat" - nyilatkozta az elődöntő után. "Szombat este ennek az időnek a megjavítása, tehát új országos csúcs a cél." Ezt a célját Cseh Lászlóhoz hasonlóan ő is elérte, ami ezúttal a negyedik helyhez volt elég.

A 20 éves, ifjúsági olimpiai bajnok versenyző a táv nagy részében stabilan a ebben a pozícióban úszott, 600 méter körül úgy tűnt, talán a bronzérem is meglehet, de aztán az új-zélandi Lauren Boyle-lal nem bírta tartani a lépést. Kapás 8:21.21 perces idejével több mint két és fél másodpercet javított az olimpián elért, 8:23.89-es eredményén.

Győzött az amerikai Katie Ledecky, mégpedig 8:13.86 perces világcsúccsal. A korábbi, 8:14.10-es rekordot a brit Rebecca Adlington úszta a 2008-as pekingi olimpián.

Ez már a második világcsúcs volt szombat este, az elsőt a Ruta Meilutyte érte el 50 mellen, megjavítva az orosz Julija Jefimova délelőtti rekordját. A litván versenyző 29.48 másodperces eredménnyel csapott a célba az elődöntőben, ezzel jelentősen faragott a mindössze pár órát élt 29.78-as rekordon.

100 m pillangó:
1. Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 51.06 másodperc
2. CSEH LÁSZLÓ 51.45
3. Konrad Czerniak (Lengyelország) 51.46

200 m hát:
1. Missy Franklin (Egyesült Államok) 2:04.76 perc
2. Belinda Hocking (Ausztrália) 2:06.66
3. Hilary Caldwell (Kanada) 2:06.80
...6. HOSSZÚ KATINKA 2:09.08

800 m gyors:
1. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 8:13.86 p
2. Lotte Friis (Dánia) 8:16.32
3. Lauren Boyle (Új-Zéland) 8:18.58
4. KAPÁS BOGLÁRKA 8:21.21