Vágólapra másolva!
Dohában az utolsó előtti napjához érkezett a súlyemelő-világbajnokság, szerdán a férfi 105 kg-os férfiak viadalát láthatta a közönség, no meg Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Katarban tartózkodó elnöke is, aki kedden késő este érkezett Dohába, s Aján Tamás, az IWF magyar elnöke társaságában részt vett a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) 100. születésnapját ünneplő vacsorán is. Szerdán pedig a NOB elnöke adta át az érmeket a 105 kg-os döntőt követően.

Ami a mezőnyt illeti: az athéni olimpiához képest óriási változás történt, hiszen a görög fővárosban az első három helyen végzett emelők közül (az orosz Beresztov nyert, az ukrán Razorjonov lett a második, míg az orosz Piszarevszkij a bronzérmes) senki sem jött el Dohába.

Az oroszok két új emberrel jöttek, s közülük Dmitrij Klokov korán bejelentette igényét az aranyéremre, csakúgy, mint az azerbajdzsáni Alan Nanyijev és a moldovai Alexandru Bratan is. Az igencsak kiegyenlített erőviszonyok miatt már a szakítás hatalmas csatát hozott, s a magasan kezdő Nanyijev a kezdősúlyán ragadt (187), miközben a vízválasztónak számító 190 kilót elsőnek Klokov teljesítette, majd megtette ugyanezt Bratan is.

Klokov azonban 192-re jött ki utoljára az első fogásnemben, s mivel ezen a súlyon sem hibázott, a 22 éves orosz megnyerte a szakítást, előnye a második helyezett Bratannal szemben 2 kiló volt. Némi meglepetésre a szakítás bronzérmese a szlovák Martin Tesovic lett, ám ő már 5 kilós hátrányba került Klokovval szemben.

A második fogásnemben Klokov elsőre egy "biztonsági" 222 kilós fogással megerősítette összetettbeli vezető helyét, majd immáron 4 kilós előnye birtokában nyugodtan figyelhette a többiek próbálkozását. Bratan azonban kilökte a 223 kilót, s ebben a pillanatban már csak 1 kiló volt Klokov előnye, ráadásul a moldovai könnyebb testsúlya miatt további veszélyt jelentett a fiatal oroszra.

A verseny kérdése tehát az volt, hogy Klokov vagy Bratan lesz-e az összetett világbajnok. Klokov nem kockáztatott, s 227 kilót kért, amit játszi könnyedséggel lökött a feje fölé, s a gyakorlat végén már a nyakában érezhette az összetett aranyérmet, amelyet néhány perccel később meg is kapott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökétől.

Eredmények
férfi 105 kg, összetett:
1. Dmitrij Klokov (orosz) 419 kg (192, 227)
2. Alexandru Bratan (moldovai) 413 (190, 223)
3. Martin Tesovic (szlovák) 412 (187, 225)

szakítás, világbajnok:
1. Klokov 192 kg
2. Bratan 190
3. Tesovic 187

lökés, világbajnok:
1. Klokov 227 kg
2. Ramunas Visniauskas (litván) 225
3. Tesovic 225

A katari súlyemelő-világbajnokság utolsó versenynapján, csütörtökön a férfiak plusz 105 kg-os súlycsoportjának döntőjét rendezik.