Megmutatjuk, miért fog több spenótot enni idén

Vágólapra másolva!
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. Most van a szezonja, ennek kapcsán érdekes és hasznos tudnivalókat osztott meg a zöldségről az Agrárkamara.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint hazánkban mintegy 541 hektáron termesztenek spenótot. A nagyüzemi termesztés alapvetően a feldolgozóipar igényeit elégíti ki, míg a frisspiaci spenótot elsősorban kisgazdaságokban, házikertekben állítják elő, fűtetlen fóliák alatt. 

spenót, illusztráció
Magyarországon ipari termesztése és fóliás hajtatása is zajlik a spenótnak (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

A nagyüzemi termesztése alapvetően ipari feldolgozási céllal történik, főként a gyorsfagyasztott termék előállítást (natúr és krémes pürék készítését) szolgálja ki. A nagyüzemi termesztést gépi vágással szedik. A friss piaci spenótot jellemzően kisebb gazdaságokban, fűtetlen fóliasátrakban hajtatják, amelyekben kézzel szedik a spenótot.

A spenótot számos országban és eltérő klimatikus körülmények között termesztik, a világ egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb zöldségféléje.

Termesztése gazdaságos, mivel alacsony hőigényéből adódóan már kora tavasszal vethető, korán kezd teremni, így az első szabadföldi „primőr” zöldségfélének számít. 

A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. Bár a köztudatban leginkább a spenót magas vastartalma terjedt el, ám e mellett jelentős mangán-, cink-, réz-, kálium- és kalciumforrásnak számít. A vitaminok közül főként A-, C- és K-vitaminból tartalmaz jelentősebb mennyiséget, emellett B2-, B6- és E-vitamin tartalma is említésre méltó.

A világ legnagyobb spenóttermelője – messze megelőzve a többieket – Kína, évi 30,6 millió tonnával, a nagy spenóttermesztők közé tartozik még az Egyesült Államok (382 ezer tonna), Törökország (230 ezer tonna, Japán (208 ezer tonna) és Indonézia (170 ezer tonna). Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a spenót termése 674 ezer tonna volt 2022-ben. 

Főzelék, spenót, cukkini
A spenót kifejezetten egészséges, sok ásványi anyag forrása, érdemes fogyasztani annak, aki egészségesebben akar táplálkozni
Fotó: Victority / Shutterstock

Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben 12.100 tonna termést takarítottak be a gazdálkodók, ami 32 százalékkal haladta meg a 2017–2021 közötti évek átlagát. 

Ez az adat is jól mutatja, hogy az egészségtudatosabb táplálkozással és a spenót változatos felhasználhatóságával hazánkban is érzékelhetően nő a kereslet a spenót iránt

– értékelték az adatokat a szakmai szervezetek.

A korszerű táplálkozás elengedhetetlen része lett a spenót, amelyhez az is hozzájárul, hogy elkészítési módja egyre változatosabb. A főzeléken túl számos étel készíthető belőle nyersen és főzve: nyersen zöld saláták és zöldség smoothie-k alapanyaga, készíthetők belőle például szószok, töltelékek, tésztaételek, párolva zöldségköret, hozzáadható fasírthoz és különböző tészták alapanyagához.