Vágólapra másolva!
Az orosz Marija Sarapova nyerte a női teniszezők 3 millió dollár összdíjazású világbajnokságát Los Angelesben, miután a döntőben három játszmában legyőzte az amerikai Serena Williamst.

A 17 éves wimbledoni bajnok a nem hivatalos füves pályás világbajnokság fináléjának "visszavágóján" 1 óra 46 perces csatában verte meg hasfalhúzódással küszködő riválisát, a Staples Center 11 397 nézőjének nagy bánatára. A sikeréért egymillió dollárt kasszírozó csillag az utolsó szettben 4:0-s hátrányból fordított.

"Miután Serena ápolást kért, valóban lelassultak a szervái, de az alapvonalról továbbra is életveszélyes volt. Ennél jobban nem is alakulhatott volna ez a szezon, alig jutok szóhoz" - mondta az idei ötödik tornáján diadalmaskodó Sarapova, aki a karriercsúcsot jelentő negyedik helyen áll az év végi WTA-ranglistán.

A félmillió dollárral vigasztalódó vesztes sérülését okolta a mérkőzés után: "Nem is tudom, hogy maradtam végig a pályán. Többször is fel akartam adni a meccset, hiszen ha 1-től 10-ig osztályoznánk, nekem 10,5-es fájdalmaim voltak. Minden adogatójáték kínszenvedés volt."

Williams 2-5-re állt a második szettben, amikor orvost hívatott, de az ápolás után egyből elvesztette az adogatását, ezzel az orosz tinédzser egyenlített a játszmák tekintetében. A fájdalmak ellenére Serena 4:0-ra elhúzott a döntő szettben, úgy, hogy az első tizenegy labdamenetet megnyerte.

Sarapova hozta a szerváját, majd elvette Williamsét, aztán a nyolcadik játékban egyenlített, miután ellenfele három kettőshibát is ütött. Az orosz nullára hozta az adogatását, és már ő vezetett 5-4-re, majd a következő gémben két meccslabdához jutott, és rögtön az elsőt értékesítette egy mutatós tenyeressel.

Eredmény, döntő:
Sarapova (orosz, 6.) - S. Williams (amerikai, 7.) 4:6, 6:2, 6:4

[origo] / (MTI)

Győzelemmel kezdett a címvédő Roger Federer a férfi teniszezők szezonzáró 4,5 millió dollár összdíjazású Mesterek Kupáján, Houstonban.

A Vörös csoport nyitómérkőzésen a svájci világelső a Roland Garroson diadalmaskodó argentin Gaston Gaudióval találkozott, s az első játékot követő kétórás esőszünet után magabiztosan nyert.

Ugyanebben a csoportban az ausztrál Lleyton Hewitt és a spanyol Carlos Moyá összecsapása 5:4-es állásnál félbeszakadt, ugyancsak a rossz időjárás miatt. A folytatásban aztán az ausztrál három szettben, 2 óra 15 perc alatt diadalmaskodott

A viadal első szakaszában körmérkőzést játszanak a résztvevők, majd a két kvartett első két-két helyezettje jut az elődöntőbe. A győztes 1,52 millióval gazdagodik.

Eredmények, Vörös csoport:
Federer (svájci, 1.) - Gaudio (argentin, 8.) 6:1, 7:6 (7-4)
Hewitt (ausztrál, 3.) - Moyá (spanyol, 5.) 6:7 (5-7), 6:2, 6:4