Vágólapra másolva!
Nem jutott tovább az 50 méteres mellúszás selejtezőjéből sem Kovács Ágnes a barcelonai világbajnokságon, így olimpiai bajnokunk számára befejeződött a viadal. 50 háton kiesett Bodrogi Viktor és Horváth Péter is, így este csupán Risztov Éva (800 m gyors) révén lesz magyar érdekeltség.

Kovács Ágnes egy 20. hellyel köszönt el a katalán fővárostól szombat délelőtt, amikor is a világbajnokság utolsó előtti napján az 50 méteres női mellúszás selejtezőjében 32.73 másodperces, nem túl acélos idővel érkezett célba. Más kérdés, hogy már pénteken arról beszélt: az 50 m mellet még leússza, aztán elég is neki Barcelonából. "Annyit ígérhetek, hogy az athéni olimpián ott leszek a 200-as döntőben!"- summázta a lényeget a Bp. Spartacus versenyzője.

Rosszul sikerült a szombat délelőttjük az érintett magyar úszóknak: Kovács Ágnes után nem került be az esti középdöntőbe az 50 m háton próbálkozó Bodrogi Viktor és Horváth Péter sem. Horváth 39 századdal elmaradva országos csúcsától 26.25 másodperccel az összesítésben csak a 22. helyezést tudta megkaparintani, ami kevés volt az üdvösséghez, s még inkább a továbbjutáshoz. Bodrogi pedig azon bosszankodhat a leginkább, hogy 26.11 másodperces idejével úgy lett a 17., hogy csupán három századdal szorult ki a 16-os középdöntőből.

Ami tény: hármójuk szombati búcsúja azt jelenti, hogy az esti programban csupán egyetlen magyarért lehet majd szorítani: Risztov Éva, az eddigi kétszeres vb-ezüstérmes ezúttal a 800 m-es gyorsúszásban döntőzik. A fináléba a hatodik idővel jutott be, de azért a dobogó talán ebben a számban sem elérhetetlen a magyar tinédzser sztár számára.

Alekszandr Popov ugyanolyan, mint egy évtizeddel ezelőtt. Ugyanolyan kedves és szerény, ugyanolyan kisfiúsak a vonásai, változatlanul mentes minden sztárallűrtől, s ami a lényeg: ugyanolyan kiváló úszó, ha ugyan nem jobb, érettebb, mint korábban.

Pedig hát novemberben már 32 éves lesz, ami egy sprinter esetében azért nem mellékes tényező. Ő azonban olimpiai, világ- és Európa-bajnokként fittyet hány az idő múlására, s teszi a dolgát továbbra is extraklasszis módjára, borsot törve a feltörekvő fiatal szupersztárok, az ausztrál Ian Thorpe és a holland Pieter van den Hoogenband orra alá is. Barcelonában már megleckéztette őket a 100 m gyors megnyerésével, amellett az orosz sprintváltót is diadalra vezette. Az 50 m gyorson egyedül ő tudott 22 másodpercen belülre kerülni, miáltal egycsapásra a szombat esti döntő első számú esélyesévé lépett elő. Az oroszok kiválósága - ahogy egyre-másra becézik: Popov cár - azonban óvatosan nyilatkozott az esélyeit, helyzetét firtató kérdésekre.

Elhunyt az osztrák elnök

Szívelégtelenség következtében elhunyt Otmar Brix, az Osztrák Úszó Szövetség elnöke. Az 59 éves sportvezetőt a barcelonai vizes sportok világbajnokságán érte a halál péntekről szombatra virradóra.



Popov nyerte a 100 méteres gyorsúszást/sport/egyeni/20030724risztov.html?pIdx=1