A világbajnok magyar vízilabdázó kislánya súlyos beteg

Drávucz Rita
Rita Dravucz of Hungary (L) competes with Brenda Villa of the US in the women’s water polo preliminary match between Hungary and United States on day three of the London 2012 Olympic Games at The Water Polo Arena In London on July 30, 2012. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI / AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
Vágólapra másolva!
A korábbi válogatott vízilabdázó, Drávucz Rita élete az élsport befejezésével is csupa küzdelem, férjével mindent megtesznek, hogy kislányuk teljes életet éljen.

Drávucz Rita profi pályafutása alatt 2001-ben Európa-bajnoki, 2005-ben pedig világbajnoki címet szerzett. 11 évet légióskodott Olaszországban, játszott Cataniában, Firenzében, Reccóban.

A küzdelmes sportéveket követően sem pihenhet meg a vízilabdás klasszis.

Kislánya Charcot-Marie-Tooth szindrómával küzd. Ez egy ritka genetikai betegség, amelyre jelenleg nincs gyógymód.

Flóra kétoldali dongalábbal jött a világra, az első három hónapban hét gipszet kapott, valamint Achilles-ín-műtétje is volt. Az izmok nem fejlődtek rendesen, az idegek vezetési sebességével is gond van, emiatt folyamatos segítségre, ellátásra szorul.

Drávucz Rita a családdal Forrás: Appleheartphotography/Vass Nóra

Flóra sportos családba született. Édesanyja sikeres vízilabdázó, édesapja pedig röplabdázó volt. A sportos gyökereket kislányuk is örökölte, bár a mozgás a szárazföldön és a vízben is a kezelése része, ezzel nem elégszik meg.

„Mivel a férjem is sportolt, profi röplabdázó volt, a mi életünkben a mozgás a mindennapok része, s

– mondta Drávucz Rita.

A család igyekszik megkönnyíteni a mindennapokat, ezért akadálymentesítették az otthonukat és a közvetlen környezetüket. Drávucz Ritának már azonnal szemet szúr, ha valahol hiba csúszik a tervezésbe vagy a kivitelezésbe. Elmondása szerint akadálymentessé tenné a világot is. Anya és lánya az ügy élére álltak, és a Magyar Parasport Napjának nagykövetei lettek. Közösen viszik hírét az országos programnak, céljuk, hogy a gyerekek a sporton keresztül ismerjék meg a fogyatékkal élők nehézségeit.

Drávucz Rita nagy küzdő Forrás: AFP/Khaled Desouki

„Most is azért álltunk a nyilvánosság elé, azért beszélek Flóra állapotáról, mert azt szeretném üzenni a sorstársainknak, a hasonló helyzetben lévő szülőknek, hogy ne adják fel,

mert a korlátok ellenére is van esély arra, hogy lányaink, fiaink boldog, szinte teljes életet éljenek, csak merjenek segítséget kérni, beszélgetni” – tette hozzá a korábbi klasszis pólós.

A kislányt nem lombozza le az egészségi állapota, nyitott a világra, folyamatosan nevet, még akkor is, ha kezelésekre viszik. Pontosan ez az édesanyja célja, hogy elfogadja saját magát, valamint minél teljesebb életet éljen.

„Édesanyaként bízom benne, hogy Flóra elfogadja majd azt a helyzetet, amit a sors rákényszerített, és mindent megtesz majd azért, hogy elérje a céljait” – zárta a szavait Drávucz Rita.

(Story magazin, Blikk)