Bolonyai Flórát az edzője állította Obama mellé

Obama jobbján Bolonyai Flóra
President Barack Obama poses with the 2012-2013 NCAA Division I Champion University of Southern California (USC) Women's Water Polo team in the East Room at the White House, March 10, 2014. (Official White House Photo by Chuck Kennedy) This photograph is provided by THE WHITE HOUSE as a courtesy and may be printed by the subject(s) in the photograph for personal use only. The photograph may not be manipulated in any way and may not otherwise be reproduced, disseminated or broadcast, without the written permission of the White House Photo Office. This photograph may not be used in any commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House.
Vágólapra másolva!
Edzője találta ki, hogy a magyar nőivízilabda-válogatott kapusa éppen Barack Obama mellé kerüljön az egyetemi bajnok University of Southern California csapatának fehér házbeli fotózásán. Bolonyai Flóra úgy érzi, rengeteget fejlődött, jó döntésnek tartja az amerikai kiruccanását, és nagyon reméli, hogy a nyári budapesti Európa-bajnokságon nemcsak a női, de a férfiválogatott is aranyérmet nyer.

"Az aktuális elnök minden évben meghívja bizonyos sportágak egyetemi bajnokait a Fehér Házba. Idén a vízilabda is a meghívott sportágak között volt, de egy kicsit elkavarodott a meghívónk, úgyhogy mi végül csak két nappal utazás előtt tudtuk meg, hogy vasárnap Washington D.C.-be repülünk. Általában nem szeretek sokat és éjszaka repülni, de ezúttal azt hiszem, hogy megérte. Nagyon különleges élményben volt részem, nem sok magyarnak adatik meg, hogy az amerikai elnök a Fehér Házban kezet fogjon vele" – mondta Bolonyai Flóra az Origónak.

Barack Obama mellett balra Bolonyai Flóra Forrás: White House / Chuck Kennedy

Hogyhogy épp Obama mellé került?

Eredetileg a kép szélén ültem, de tavaly én voltam a bajnoki döntő legértékesebb játékosa, úgyhogy az edzőm kijelentette, hogy én állok majd középen. Obama kedves és közvetlen volt, mindenkivel kezet fogott, és a keresztnevünkön bemutatkoztunk neki.

Milyen volt a Fehér Ház?

A legjobban az a szoba tetszett, ahol kiállították minden elnök személyre szabott porcelánkészletét, szívesen ittam volna egy kávét Theodore Roosevelt csészéjéből. Az ellenőrzések nagyon szigorúak voltak, egymás után négyszer ellenőrizték a személyazonosságunkat, és röntgenkapun is átvilágítottak bennünket.

Bolonyai úgy érzi, sokat fejlődött Forrás: AFP/Carl Court

Milyen az egyetemi élet Kaliforniában?

Teljesen más, mint otthon. A diákok közül szinte senki sem otthonról jár egyetemre, mindenki a campuson található kollégiumokban vagy a campus körül, albérletben lakik. Az alapdiploma megszerzése általában négy évig tart, ezalatt 128 kreditet kell megszerezni, vagyis félévente tizenhatot, ez átlagban félévente négy kurzust jelent, ami körülbelül heti 15-20 órát tesz ki. A legtöbb órámra folyamatosan tanulni kell, egy-egy zárthelyi 20-30 százalékát teszi ki a végső jegynek. Ennek megfelelően a vizsgák kicsit kevesebbet számítanak, általában negyven százalék körül. A vizsgaidőszak sokkal rövidebb, minden szemeszter végén a szorgalmi időszak után van három-négy tanulónap, és utána az összes vizsgánkat egy hét alatt rakjuk le.

Hogyan oszlik meg az életében a sport és a szórakozás?

A női vízilabda bajnoki szezonja a tavaszi szemeszter, ilyenkor heti 20 órát edzünk, ősszel egy kicsit kevesebbet. Attól függően, hogy a szezon melyik szakaszában vagyunk, reggelente 6-tól fél 8-ig és délután is edzünk. Emellett az edzőink elvárják tőlünk, hogy folyamatosan videózzunk, tanulmányozzuk az ellenfelek játékát, és persze a saját játékunkat is. Szórakozni így egy kicsit kevesebb időnk marad, mint az átlag egyetemistáknak, de szerintem, ha valamit nagyon szeretne az ember, arra úgyis szakít időt.

Mennyiben más Amerikában védeni ahhoz képest, mintha az ob I-ben játszana?

Erre elég nehéz válaszolni, mert elég keveset játszottam az ob I-ben, és nem tudom, hogy mi lett volna, ha otthon maradok. Viszont azt gondolom, hogy rengeteget fejlődtem, és nagyon jó döntés volt kijönni. A vezetőedzőm montenegrói, a kapusedző, akivel a legtöbbet dolgozom, horvát, szóval ők egy kicsit más vízilabda-kultúrát képviselnek, mint az otthoni. Eleinte egy kicsit zavart, hogy szigorúbb rendszerben játszunk, de mostanra nagyon megszerettem. Az egyik csapattársam trinidadi, de rajta kívül van egy ausztrál lány, egy görög-amerikai ikerpár és egy német-amerikai csapattársam is. Szinte mindenkivel nagyon jóban vagyok, egyik erősségünk az, hogy nagyon jó a csapategységünk, tényleg szeretjük egymást.

Milyen kapusnak tartja magát?

Minden szempontból jobb lettem, de még mindig van hova fejlődni. Nagyon szeretek a mostani edzőmmel dolgozni, mindig akkor vagyok a legjobb formában, amikor a legfontosabb. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy amikor jövőre hazaköltözöm, otthon is jó szakemberekkel dolgozhatom majd.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Milyen kint a presztízse a magyar pólónak?

Mindenképpen jó, az edzőm azt szokta mondani, hogy a világon két helyen játszanak jó vízilabdát: "Jugoszláviában" és Magyarországon. Nyilvánvalóan a férfimezőnyre gondol, de nagyon igyekszem, hogy egyszer majd a magyar női vízilabdáról is jó véleménnyel legyen.

Hogy áll most az egyetemi csapata?

Eddig veretlenek vagyunk, a szezon eleje óta mi vagyunk elsőként rangsorolva. A hétvégén a Berkeleyt fogadjuk, ahol két válogatottbeli csapattársam (Antal Dóra és Illés Anna) is játszik, ők jelenleg negyedikek, úgyhogy jó kis meccs lesz.

Mennyire volt kemény a tavalyi döntő, amikor három hirtelen halál után nyertek?

Szerintem nekem inkább mentálisan volt megterhelő, hiszen végig maximálisan koncentrálnom kellett, de gondolom a mezőnyjátékosoknak fizikálisan is brutális volt. Amúgy sokszor van, hogy egyhuzamban edzünk négy órát a vízben, úgyhogy szerintem elég felkészült volt a csapat.

Ösztöndíjjal tanul kint?

Eleinte nem voltam teljes ösztöndíjon, úgyhogy az első években a családom támogatott. Most már a maximális ösztöndíjat kapom, ami fedezi a tandíjat, illetve a megélhetési költségeket. Vagyis körülbelül annyit kapok, amennyit lakbérre és megélhetésre költök. Az egyetemi sport abszolút amatőr, bár az ösztöndíjamat azért kapom, mert sportoló vagyok.

Milyen gyakran gondol a nyári Eb-re?

A Magyar Vízilabda Szövetség honlapján van egy visszaszámlálás, úgyhogy amikor a honlapot böngészem, mindig tudatosul bennem, hogy már nincs is olyan messze. Tizenhárom éve életem első élő meccsét a budapesti Eb-n láttam, elég meghatározó élmény volt. Nagyon várom már, hogy otthoni közönség előtt játsszunk, biztos vagyok benne, hogy fantasztikus lesz a hangulat. Az aranyérem a cél, és erre abszolút képesnek tartom magunkat. Úgy kell elkezdenünk az Eb-t, hogy bármilyen helyzetre és ellenfélre felkészültek vagyunk, és akkor odaérünk a végén.

Mit vár a férfiválogatottól?

Remélem, hogy szintén megnyeri az Eb-t.