Vágólapra másolva!
Minden kétséget kizáróan az idei esztendő legrangosabb labdarúgó-eseménye (a Bajnokok Ligája mellett) a VII. Konföderációs-kupa, melyet a jövő évi világbajnokságnak is otthont adó Németországban rendeznek. A szervezők a vb főpróbájának tekintik a kéthetes tornát, amire minden okuk meg is van, hiszen a mezőny példátlanul erős: a nyolc részt vevő válogatott nem más, mint a hat kontinens legutóbbi bajnoka, valamint az olimpiai aranyérmes és a legutóbbi vb második helyezettje. Ráadásul a szokásokkal ellentétben valamennyi válogatott szinte a legerősebb keretével érkezik Németországba.

A torna öt, egyaránt a világbajnokságra felújított arénában zajlik majd: Frankfurtban a Wald, Hannoverben az AWD, Kölnben a RheinEnergie, Lipcsében a Zentral és Nürnbergben a Franken-stadion ad majd otthont a mérkőzéseknek, a jegyek többsége már elővételben elkelt, ami nem csoda, hiszen óriási a várakozás, elsősorban a hazaiakra kíváncsi mindenki.

A három évvel ezelőtti világbajnoki ezüstérem óta a német válogatott nem szerepel valami fényesen, így sokak szerint a Konföderációs-kupa az utolsó lehetőség a vb előtt Jürgen Klinsmann csapata számára, hogy bizonyítsa országnak-világnak, képes lesz jövőre rendezőhöz és a Nationalelf hagyományaihoz méltó módon szerepelni.

A német közvélemény győzelmet, de legalábbis döntőbe jutást vár kedvenceitől; ennek az elvárásnak nem lesz könnyű megfelelni, és nem csak az ellenfelek erőssége miatt. Klinsmann-nak ugyanis a torna közeledtével egyre szaporodnak a gondjai. A keret tagjainak többsége (a Bayern München-játékosokon kívül ez szinte mindenkire igaz) nincs túl jó formában, ráadásul többen nem is sokat szerepeltek a Bundesligában, hiszen a külföldiek kiszorították őket klubjuk kezdő csapatából.

Még ennél is nagyobb baj, hogy három kulcsember is megsérült, így rájuk nem számíthat az egykori kiváló csatár. Miroslav Klose térdsérülést szenvedett, meg is kell műteni, felépülése hónapokig is eltarthat. Klinsmann szerint várhattak volna az operációval a Konföderációs-kupa végéig, de Klose legfeljebb 70-80 százalékos állapotban lett volna a torna idején, és ha csak júliusban került volna kés alá, aligha jött volna rendbe az új szezon rajtjára. A Liverpool FC középpályása, Dietmar Hamann sem léphet pályára a válogatottban, a friss Bajnokok Ligája-győztes játékos lábsérülés miatt volt kénytelen nemet mondani Klinsmann hívó szavára (érdekesség, hogy Hamann a tavalyi Európa-bajnokság óta most először lett volna kerettag).

A csatársor és a középpálya mellett "természetesen" a védelemből is kiesett egy alapember: Philipp Lahm még májusban szenvedett térdszalagszakadást, a 2005-ös esztendőben már aligha futballozhat.

Egy nappal a kezdés előtt került ki a keretből Christian Schulz, a Werder Bremen védője még június elején sérült meg.

A sérültek helyére a szövetségi kapitány Thomas Brdaricot és a frankfurti újoncot, Marco Engelhardtot hívta be, de utóbbi labdarúgón kívül is akad néhány, a világ számára jószerével teljesen ismeretlen játékos a keretben. Ilyen focista az Arminia Bielefeld védője, a nigériai születésű Patrick Owomoyela, a brémai bekk, Christian Schulz, a Hannover '96 hátvédje, Per Mertesacker és az FC Schalke 04 csatára, Mike Hanke is most teheti le névjegyét nemzetközi szinten. Azért ott lesznek a rutinos sztárok is: elsősorban Oliver Kahn, Michael Ballack és Kevin Kuranyi feladata, hogy olyan tartást adjon a német válogatottnak, amely továbbjuttatja a csoportból a Nationalelfet.

A csoportbeosztás mindenesetre kedvező, hiszen bár Argentínával is kénytelen lesz megmérkőzni a házigazda, az A jelű kvartett másik két tagja, Ausztrália és Tunézia nem tűnik verhetetlennek.

A német keret:
kapusok: Timo Hildebrand (VfB Stuttgart), Oliver Kahn (Bayern München), Jens Lehmann (Arsenal)
védők: Arne Friedrich (Hertha BSC), Andreas Hinkel (VfB Stuttgart), Robert Huth (Chelsea), Per Mertesacker (Hannover 96), Patrick Owomoyela (Arminia Bielefeld)
középpályások: Michael Ballack (Bayern München), Tim Borowski (Werder Bremen), Sebastian Deisler (Bayern München), Marco Engelhardt (1. FC Kaiserslautern), Fabian Ernst (Werder Bremen), Torsten Frings (Werder Bremen), Thomas Hitzlsperger (Aston Villa), Bernd Schneider (Bayer Leverkusen), Bastian Schweinsteiger (Bayern München)
csatárok: Gerald Asamoah (Schalke 04), Thomas Brdaric (VfL Wolfsburg), Mike Hanke (Schalke 04), Kevin Kuranyi (Schalke 04), Lukas Podolski (1. FC Köln)