Nem tiltott határátlépések

Vágólapra másolva!
A ska hazai nagyágyúja, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) április végétől kéthetes európai turnéja során tíz koncertet ad, de remélhetőleg marad a tagokban annyi szufla, hogy a május közepén esedékes ötödik születésnapjukra hazatérve itthon kellően megünnepeljék.
Vágólapra másolva!

Április 23-án még fellép a PASO a pécsi Egyetemi Napokon, de utána Cseh- és Németország felé veszi az irányt, hogy aztán hamarosan a holland Orange Sun fesztiválon kössön ki. Rövid belgiumi kitérő után az amszterdami Balkan Ska-Reggae party közönségét szórakoztatja a zenekar, majd hazafelé még egy német és egy osztrák fellépést is abszolvál.

Legközelebb a május eleji Pannónia Fesztiválon láthatjuk az együttest, a várpalotai Cseri-Erdőben, azután az ötödik születésnapi party megarendezvénye keretében köszönti önmagát, nemzetközi (Toasters, Fast Food Orchestra) és hazai (Riddim Colony, Irie Maffia) fellépőkkel együtt.

A pannonok addig is szülinapi blogot indítottak, melyen a koncertig minden nap valami érdekességet - videó, kép, letölthető zene - lehet találni, sőt olykor egy-egy játék is felkerül, amelyeken többek között a PeCsa-beli koncerte is belépőt nyerhetnek a szerencsések.

A Pannonia Allstars Ska Orchestra 2003 kora tavaszán alakult azzal a kimondott szándékkal, hogy a Jamaikáról származó ska stílus itthon még nem nagyon ismert, tradicionálisabb vonalát megismertesse a hazai közönséggel.

Az együttes az ország különböző tájairól származó ismert underground zenekarokból (CsizmáSKAndúr, MeSKAlin, Kevés, The Deadbeats, Böiler, Kabinet Rt., Csalez Lopez) toborozta tagjait, és megalakulása után szinte azonnal folyamatos koncertezésbe kezdett.

Ma már a budapesti klubélet egyik legsikeresebb és legelismertebb zenekaraként sorra adja a teltházas bulikat, egymás után látja vendégül a nemzetközi ska-élet legjobb előadóit (Rotterdam Ska-Jazz Foundation, Dr. Ring Ding, The Slackers, New York Ska Jazz Ensemble, The Toasters, Mr. T-Bone, Victor Rice, King Django, Bad Manners), feltéve ezzel Magyarországot a ska nemzetközi térképére.

A PASO zenéje érdekes keveréke a tradicionális skának, a reggae-nek és a 2tone-nak, de természetesen egyéb hatások is felfedezhetők benne, a dzsessztől a dubig. Szövegvilága is vegyes, a viccesebb, könnyedebb témák mellett társadalomkritikus darabok is feltűnnek a repertoárban.

party.[origo].hu

PASO: Babylon Focus