Magyar, raszta, két jó barát

Vágólapra másolva!
A napokban jelenik meg a Ladánybene 27 tizedik soralbuma (Babylon Cirkusz), amelyet pénteken az Almássy téri szabadidőközpontban élőben is bemutat a csapat. A hazai skahuligánokat tömörítő PASO második lemezénél tart (The Return of the Pannonians), akárcsak az új munkáját december 19-én, az A38-on prezentáló Copy Con (A nép hangja). Az Irie Maffia most mutatkozik be, meglehetősen határozottan (Fel a kezekkel!). A következő oldalakon mind a négy lemez végighallgatható, sőt aki velünk játszik, azok között ki is sorsolunk belőlük ötöt-ötöt, no meg néhány koncertjegyet.
Vágólapra másolva!

A Ladánybene 27 tizedik nagy dobása, a leginkább roots reggae-stílusú Babylon Cirkusz első száma máris sejteti, hogy az új lemez szövegvilága földolgozza szinte az összes rasztafáriánus alapszimbólumot. A cím is a rasztáknak a mai világgal szembeni fenntartásaira utal - a pénzre épülő Babylon ostorozása eleve kedvelt fordulat reggae-berkekben.

És tényleg, a Bónuszból például az Oroszlán bújik elő, a Jah Rasta nem először hajol földig Haile Szelasszié király előtt. Lassan kialakul az az érzésünk, hogy itt egy rasztafariánus lelkigyakorlatról van szó - ami egy roots reggae-cédé esetében nem is oly' meglepő. A "guru" nem más, mint az énekes, László M. Miksa, de Bulcsú és a német mc, Dr. Ring-Ding is közreműködik a szövegelésben (a Color Dem Judah, illetve Az élet más és az Oroszlán című számban).

A kulcsmondat minden bizonnyal a Babylon III című dalban előforduló "Mindent szabad Babylonban, csak szabadnak lenni nem". Persze a szövegírók nem hagynak az album végéig reménytelenségben minket, a Roots Tanít, a Felemel a szél és a Hitelmélet című számok megmutatják az irányt. A szövegek jó része László M. Miksa műve, de Bodnár Tibor és Bokó Zoltán is jegyez egy-egy textust.

A zenekar felállása egyébként '99 óta változatlan: Árokszállási (Ras)Tamás (dob), Bodnár Tibor (gitár), Bokó Zoltán (billentyűk), Hertelendi Rasta Zoltán (basszusgitár), Lewi Brandy (billentyűk), László M. Miksa (ének). A tizenhárom közreműködő közül kiemelendő a már említett, francia-német származású "szószátyár", Dr. Ring Ding. Neve egyébként nagyélveztet jelent a szlengben, viselője pedig egyes vélemények szerint azon kevés fehér emberek egyike, akinek sikerült megfejteni a reggae titkát.

Ami zenét illeti, az jobbára roots reggae-alapokon nyugszik, bár imitt-amott dubos (Fürdik a lelkem), dancehallos (Felemel a szél) és raggás (Oroszlán) elemeket is fölfedezhetni. Korábbi albumaira is visszakacsint a csapat, például a Judgeday riddimjeire készült legutóbbira, a Judge Day című számmal - máshol pedig a szövegek utalnak a zenei múltra.

Összességében autentikus reggae-album, amelyre Bodnár Tibor roppant büszke, szerinte ugyanis az eddigi legjobb LB27-lemez készült el. Hogy így van-e, azt már pénteken, az este nyolckor kezdődő lemezbemutató koncerten megtudja, aki az Almássy téri Szabadidőközpont felé veszi az irányt. Természetesen Dr. Ring Ding, valamint az Irie Maffia Sounsystem is föllép.

Ladánybene 27: Babylon Cirkusz, szerzői kiadás, 2007

Peter Poppara