Megint furcsa hangulatban - PASO-remixalbumot nyertek

Vágólapra másolva!
A PASO 2003-as megalakulásától kezdve a honi, jó értelemben vett tánczenei szcéna egyik legerőteljesebb produkciója - élőfellépéseik valódi élményt jelentenek a koncertlátogatók számára, ráadásul immár kiadványaik is bizonyítják: plasztikformátumban is "él" a muzsikájuk. Most kiadták első remixalbumukat - hallgasd meg szerdán és csütörtökön az [origo]-n, és ha tetszik, nyerd meg!
Vágólapra másolva!

A PASO-tagok számos interjúban megosztották velünk a sztorit, miként jutottak el a brit 2tone meg a még későbbi ska-punk-zenék felől közelítve az eredeti, hatvanas évekbéli jamaicai ska-hangzáshoz (miközben azért zenéjükben megmaradtak a modernizált, "fehér" ska zene hatásai is).

S hogyan ötvözték mindezt saját ízekkel - legutóbb már hegedűs is került a csapatba, sőt tervbe vették egy a magyar népzenét a skával, reggea-vel ötvöző konceptalbum elkészítését is.

De vissza a már megjelent korongokhoz: lassan két éve, hogy a patinás, tengerentúli Megalith kiadónál kijött a Budapest Ska Mood című nemzetközi szinten is komoly sikert aratott albumuk.

Ennek hála számaik rendre felbukkantak ismert független kiadók kompilációin (lásd például a Chat Chapeau Ost Klub Kapitel 1 című válogatását) és kelet-európai zenében utazó nyugati dj-k tracklistáin.

Hamarost itt a harmadik lemez is - ennek előzeteseként már tavasszal kijött egy maxi, rajta két új számmal (Babylon Focus, Joseph), s még öt remix, melyek nyersanyaga még az első albumról származik (Rudi's Got a Soul, Greed, Gagarin).

És bár az új sorlemezre még várni kell egy kicsit, kárpótlásul megkaptuk a teljes remixalbumot, rajta nem kevesebb mint tizennégy egyéni hangú átértelmezéssel.

Persze tudjuk: nem valami új ötlet fogni saját albumunkat, s kiadni annak számait külsős szerzők/producerek kezébe, azután a kétféle szemléletből és zenei nyelvből majd csak kisül valami érdekes.

A PASO-remixalbum esetében viszont éppen maga a nyersanyag a különleges: a ska/reggae-bázisból ugyanis rengeteg irányba el lehet indulni, amiként a jamaicai zenék is temérdek műfajt inspiráltak - legyen az triphop, jungle, dub/tech-dub vagy breakbeat.

Ennek megfelelően a lemezen éppúgy található kedvesen komolytalan dnb-verzió (Vono Box Dj's - Ska-Bah-Dub Rmx, s ennek mintegy tükörképét készítette el dj-kollégájuk, Jutasi is), mint kissé a Dreadzone-ra emlékeztető, a boldog bigbeat-időket visszaidéző négynegyedes, savazós ska-beat (Rudie's Got a Soul).

Nem meglepően, akadtak akik ismert zenei érdeklődésüknek megfelelően inkább a dub felöl közelítettek (LB27 - All Night Long Rmx, Dr Dermot - Green Dub Mix).

Gergely Attila pedig, a már fent méltatott koncepciót mintegy megelőlegezve, magyar népzenével ütköztette az eredeti nyersanyagot (Greed - Gergelymix).

Egy fergeteges PASO-koncert