Újjáéled az Úttörőváros

Vágólapra másolva!
A tavalyi nyitó esemény után bebizonyosodott, hogy kiváló fesztiválhelyszín a zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum (leánykori nevén: Úttörőváros). Idén, július utolsó hétvégéjén ismét koncertek és partyk várják a fesztiválozókat.
Vágólapra másolva!

Az idei BalaTone fesztivált július 23. és 27. között rendezik meg az egykori zánkai Úttörőváros területén. A folyamatosan bővülő programban négy színpadon százhúsz produkciót mutatnak be a fesztivál vendégeinek.

A Wu-Tang Clan vezére, RZA hiphop-nagyúr (akinek nevét nem "árzíéj"-nek, hanem az angol penge - razor - szó után "réza"-nak kell ejteni), a teljes rajt ezúttal nem hozza magával, egyedül produkálja magát.

RZA a Wu-Tang és saját szólóalbumai mellett szívesen vállal produceri munkákat filmzenékhez is, így készített már számokat Jim Jarmuschnak és Yet Lee-nek is, de például a legutóbbi Tarantino-film, a Kill Bill zenei anyagának producere is ő volt.

Aztán lemezjátszók mögé áll majd az angol hiphopszcéna eredeti és különc figurája, az orosz származású dj Vadim. A break, a funk, a dzsessz, a hiphop és a drumandbass inspirálta zenéket Killa Kela támogatja beatboxával, akinek feltehetően egy egész dobgépet építettek a szájába.

Jön még a Zion Train, az angol dubszíntér egyik legismertebb együttese. Közel tizenöt éve alakult, azóta nyolc stúdiólemezt és számtalan remixet készített a csapat. Az 1999-es teljes napfogyatkozás idején már járt nálunk, tavaly pedig duplázott.

A drum'n'bass-fanokat a Noisia és a finn dj Teebee zúzása késztetheti csápolásra. Az elektrofunkot, robodiszkót, acid- és deephouse-t latin és bollywoodi hatásokkal vegyítő Freeform Five-on kívül az újhullámos elektró, franciahouse és poppunk keverékét adagoló Cagedbaby is speckó dj-szettel készül.

Az elektronikus vonalonat elhagyva: koncertet ad a kanadai-skót punk-rocker banda, a Real McKenzies és a szintén hasonlóban utazó berlini ötösfogat, a Beatsteaks.

A fesztivál szervezői azokra is gondolnak, akik az abszolút aktív pihenés, vagyis az (extrém) sportok elkötelezettjei mind nézőként, mind művelőként. Napközben görkorcsolya- és gördeszkapálya, strandfoci, továbbá kerékpáros találkozó várja az érdeklődőket.

party.[origo].hu

RZA: Tragedy