Nemzetvezető is volt Berlin díszpolgára

Vágólapra másolva!
Paul van Dyk kétszer végzett az első helyen a DJMag évről-évre megrendezett közönségszavazásán, Reflections című albumát Grammy-díjra jelölték és a Mixmag szavazásán az év emberévé választották a "trance nemzet vezetőjeként" definiálva. Zene mellett a társadalmi szerepvállalása is kiemelkedő, amelyet mi sem bizonyít jobban, hogy nemrég saját városának vezetői adományozták meg "Berlin díszpolgára" címmel. A Trancetream cikke. 
Vágólapra másolva!

Mai napig az egyik legjobban foglalkoztatott dj és producer, aki évente több mint százhúsz felkérésnek próbál eleget tenni, zenei munkássága pedig magában hordozza az egyediséget és sokszínűséget. "Elektronikus tánczenét játszom", ahogy mindig említi, és visszautasítja kategóriákba való elhelyezést, hiszen ötvöz elektronikus zenét klasszikus stílussal is.

Matthias Paul-ként látta meg a napvilágot 1971. december 16-án egy kelet-német kisvárosban, fiatal évei során kezdetben a rock zene és olyan együttesek rajongója, mint a The Smith vagy a New Order.

De hamar felfedezte Monika Dietl rádióműsorának érzelmes hangzásvilágát, ahol egyedüliként elektronikus zene volt hallható. A kelet-német elzártság gátat szabott, de lehetőséget adott a szerény körülmények ellenére is, hogy barátaival házibulikat szervezzenek.

Keverni is "szakadt" lemezjátszókon és egy keverőn tanult meg. A nyolcvanas évek végén a visszafogott klubkultúra és az elmaradottság a fal másik oldalától nyilvánvaló tény volt, de mindig is hitt abban, hogy egyszer lehetőséget kap a bizonyításra, és megmutassa saját hangzásvilágát a közönség számára.

1989-ben a berlini fal leomlott, és egy csapásra lehetőség nyílt, hogy az elzártságból kitörve a nyugati kultúra részese legyen. Paul aktív szervezésbe kezd, két éven belül már a lemezjátszók mögött találta magát. 1991. március 21-én Berlin egyik legnevesebb klubjában, a Tresorban kapott lehetőséget először.

1992-ben jelent meg első szerzeménye Cosmic Baby közreműködésével The Visions Of Shiva néven. 1993-ban készült el az egyik legismertebb remixe Humate Love Stimulation-jéből, amely azonnal a klubok egyik legközkedveltebb trekkje lett.

1994-ben megjelent első szerzői albuma 45RPM címmel, és hamarosan Berlin legendás klubjának házigazdájaként szórakoztathatta a rajongóit. 1996-ban állt elő második szerzői albumával, a Seven Ways-zel, és azonnal a nemzetközi elektronikus zenei érdeklődés középpontjába került.

Interjúk, és turnék sora követte egymást, mégis az igazi áttörést a For An Angel trekk jelentette, amely tarolt a zenei listákon és az ebből készült videóklippet folyamatosan játszották a zenecsatornák. A cím nem véletlen, hiszen akkori barátnőjének, későbbi feleségének Natascha-nak készítette azt, aki mai napig segíti munkáját és menedzseli férje ügyeit.

Ha kíváncsi vagy, hogyan vált Paul van Dyk a trance utazó nagykövetévé, vagy mit gondol az emberi jogokról, olvasd el a teljes cikket a Trancetream-en!

Trancetream.fm

Paul van Dyk: Forbidden fruit