Egy NDK-s a topon - Paul van Dyk újra a világ legjobb dj-je

Vágólapra másolva!
Zsinórban másodszor végzett az élen a német Paul van Dyk a DJ Mag közönségszavazásán. A voksolás hasonló presztízzsel bír a lemezlovászok között, mint labdarúgóberkekben az Aranylabda - csakhogy itt nem  pár tucat újságíró, hanem több mint kétszázezer rajongó szavazata dönt. Így a második helyezett holland Armin van Buuren és honfitársa, a korábbi háromszoros első, ezúttal harmadik Tiësto sem lehet csalódott.
Vágólapra másolva!

Idén éppen tizedszer szavaztatott a legjobb lemezlovasokra a londoni székhelyű DJ Mag, a százas listát szerda este hozták nyilvánosságra, a Fabric klubban rendezett díjátadó keretében. Az esten zenélt a tavalyi és idei szavazás győztese, Paul van Dyk, valamint a harmadik helyről a másodikra ugró Armin van Bureen. Játszottak olyan új tehetségek is, mint a tavaly óta húsz helyet előrelépő Flash Brothers (22.) és a legjobb újonc, Sander van Doorn (33.).

Annak ellenére, hogy a stílus legismertebb zászlóvivője, Tiësto idén már csak a harmadik, a trance további előretörését mutatja a lista. Ebben a stílusban mozgó amerikai dj-k erősítették meg a tengerentúli pozíciókat, Christpher Lawrence negyedik és dj Dan ötödik helyével. A korábbi győztesek közül Sasha és John Digweed bent maradt az első tízben, de Carl Cox már csak tizenegyedik, Paul Oakenfold meg a tizennegyedik.

A díjazottakon kívül a Dj Magnek is van mit ünnepelni. Idén ugyanis bő kilencvenezerrel több ember klikkelt kedvencére, mint tavaly. A party.[origo].hu által megkérdezett Terry Church, a kiadvány szerkesztője nem is mellőzte a nagy szavakat: "Kétszázharminchárom különböző országból több mint kétszáztizenhétezer szavazat érkezett. Mivel az egész földgolyón összesen kétszáznegyvenhárom országot találni, mondhatjuk, hogy szinte az egész világ voksolt."

Nem mindig volt ez így. Az első, 1997-es "dj-király-választáson" csak hétszázan szavaztak. Igaz, akkor még kizárólag a nehézkes postai úton lehetett véleményt nyilvánítani. Ehhez képest 2000-ben már ötven országból érkeztek voksok.

Két évre rá pedig több mint harmincnyolcezer zenerajongó állította össze a dj-k százas listáját. Újabb egy esztendővel később ez a szám hatvanezer fölé emelkedett. De az idei csúcsadatokkal még ezek a számok sem vetekedhentek.