Sajnálattal közöljük: a rendezvény elmarad - hatalmas bukások

Vágólapra másolva!
"Sajnálattal közöljük, a rendezvény elmarad" - a mondat, ami a buli iránti lelkesedést pillanatok alatt csalódottsággá változtatja, a büszke jegytulajdonos pedig szomorúan vagy épp fölháborodva indul a jegyvisszaváltás felé. A múlt hétvégi IEMF-fesztivál lefújásától még hangos az elektronikus zenei média, és már azt is tudjuk, hogy sem Mike Patton (volt Faith No More-tag) nem lép föl a Mokka Cukkában, sem Kiliing Joke nem lesz a Szigeten. Szervezési problémák, pikírt lemondások és botrányos fellépések - milyen lehetőségienk vannak, hogy fogyasztóként megvédjük magunkat? Összeállításunkból ez is kiderül.
Vágólapra másolva!

A szervezők jól tudják, "benne van a pakliban", hogy nagyjából bármi keresztülhúzhatja a számításaikat. A szponzorok megszerzésén múlik a legtöbb, jó példa erre az idei Művészetek Völgye (szám szerint a tizenkilencedik), melynek szervezői egy hónappal a kezdés előtt drasztikus nyilatkozatot tettek: "Amennyiben minden órában nyolcvanezer forintot tudunk szerezni, akkor biztonságban érezhetjük a rendezés feltételeit" - szólt a segélykiáltás.

A kulturális tárca tizenötmillió forintot folyósított, míg az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank tízmillióval szállt be - ám a még mindig hiányzó húszmilliót már nem sikerült megszerezni, bár a szervezők az utolsó pillanatig tárgyaltak a szponzorokkal. A hiánynak a "minden eddiginél gazdagabb" színházi programok itták meg a levét, Márta István fesztiváligazgató segítséget és megértést kért. "Évenként visszatérő rémálmunk öltött testet az idén: tényleg nem lett meg a pénz. Várható volt, hogy egyszer beüt a ménkű" - nyilatkozta.

A bookingirodák korrektek

A kulturális és értékteremtő kezdeményezések nehezebb helyzetben vannak, mint a profitorientált, professzionális rendezvények - ám a villám ide is becsaphat. A volt Faith No More-tagot, Mike Pattont augusztus tizenkilencedikére várták volna a Hajógyári-szigeten a Mokka Cukába - két színpadot is kialakítottak volna a helyszínen -, ám a zenekar az egész európai turnét lemondta, egészségügyi okokra hivatkozva, melynek hátterében, úgy tűnik, a nem kielégítő idegállapot áll.

A szervezők már átultalták a bookingirodának a fellépti díjat - tudtuk meg Athoztól, a Mokka Cuka programszervezőjétől -, és azt az ígéretet kapták, hogy Pattonék ősszel vagy télen bepótolják a koncertet. "A bookingirodák lemondás esetén a legtöbb esetben korrektül járnak el" - mondja, és ezt Marinka Csaba, a Sziget kommunikációs vezetője is megerősítette. Idén eddig csak a Killing Joke mondta vissza a fellépést, a zenekar belső feszültségeire hivatkozva - ők nemcsak itt, sehol sem lépnek föl a nyáron.

A Volt Fesztiválon Daddy G koncertje maradt el, a Massive Attack dumagépe nem érkezett meg a neki foglalt repülőjárattal, míg a Balaton Soundon az ibizai chillhouse-sztár, José Padilla fellépését kellett nélkülözni. A Killing Joke esetében előbbre tolták a programokat, a Daddy G előtt fellépő tovább játszott, míg az utána következő hamarabb kezdett - tudtuk meg Marinka Csabától. "Padilla az orvosa tanácsára mondta le a szereplést, így helyette az épp születésnapját ünneplő Richard Dorfmeister ugrott be, amiért két üveg balatoni chardonnay-t kért" - avat be minket Marinka a szerencsés kimenetelű átszervezés történetébe.