Happy Novi Sad

Vágólapra másolva!
Szerencsére nem sikerült a vastag szemöldökű szerb politikusoknak meghiúsítani országuk legnagyobb fesztiválját, az Exitet, és így elmondhatjuk, hogy aki jót akar magának, jövőre feltétlenül látogasson el Újvidékre. Az Exit mára kétségtelenül Európa egyik legjobb fesztiválja.
Vágólapra másolva!

Az Exit fesztivált először 2001-ben rendezték meg az újvidéki egyetem lelkes fiataljai a péterváradi erődben, akkor még - ahogy a szervezők fogalmaznak - "szerény körülmények" között. Mára ennek a szerénységnek nyoma sincs, profizmusnak, jól szervezettségnek viszont igen.

Az, hogy a fesztiválnak mára mekkora hordereje lett, persze nem abból látszik, hogy az erőd felé vezető úton végig üdítő-, sör- és pólóárusok sorakoznak, vagy abból, hogy 2004-ig összesen mintegy háromezer újságíró és hatszázezer néző látogatta, és még csak nem is abból, hogy az idén a négy nap alatt a húsz helyszínen több mint kétszáz fellépő vonult fel, hanem abból, hogy mára a politika is tényezőként kezeli a rendezvényt.

A főszervezőket néhány héttel a fesztivál kezdete előtt letartóztatták - innen, messziről úgy tűnik, mondvacsinált okokból. A piszkos anyagiak mellett ez valószínűleg azért történt és azért a szerb elnökválasztások finisében, hogy megmutassák a lakosságnak: márpedig itt nem lesz többé olyan fesztivál, amely "megszentségteleníti a szerb értékeket" és amely "a narkósok és a sátánisták" gyülekezete. (Ilyen mondatokért persze nem kell a szomszédba menni...)

Ezúton nyugtatunk meg mindenkit: egyetlen sátánistával sem találkoztunk, és bár láttunk néhány fiatalt, akiknek nagyobb volt a pupillája, mint a Big Ben, ez úgy tűnik, sem őket magukat, sem az újonnan megválasztott köztársasági elnököt, Boris Tadicot nem zavarta. Sőt, ő volt olyan kedves, hogy ebben a viharos politikai helyzetben még a fesztivált is megnyitotta. 1-0 ide.