Vágólapra másolva!
A kávé a világ legnépszerűbb itala. Évente több mint 400 milliárd csészényi mennyiség fogy belőle, és a világ lakosságának közel nyolcvan százaléka rendszeres fogyasztója. A kávé -az olaj után - a világ második legnagyobb mennyiségben és értékben forgalmazott árucikke.
Vágólapra másolva!

A kávé története

Szinte mindenki ismeri a klasszikus legendát a kecskékről és a piros bogyós cserjéről: e szerint egy Káldi nevű etióp pásztor megfigyelte, hogy állatai sokkal élénkebbek, ha egy bizonyos növény bogyóit rágcsálják. A termést elvitte a közeli kolostorba, ahol a szerzetesek azért kezdték fogyasztani, hogy fent tudjanak maradni az éjszakai imádságok ideje alatt. Ők jöttek rá arra is, hogy sokkal jobb íze van a növényből készült főzetnek, mintha csak magukat a bogyókat ennék meg.

A kávé fogyasztása az 1500-as években terjedt el az arab világban, ahol az első időszakban törvényellenesnek minősítették, és többször is megpróbálták betiltani, elsősorban a vallási vezetők kezdeményezésére. Az ital azonban annyira népszerű volt, hogy ezek a kísérletek rendre meghiúsultak. Az első kávéházat a tizenhatodik század elején nyitották meg Isztambulban, és ezek a helyek gyorsan népszerűvé váltak, hiszen a frissítő ital mellett zenével, sakkjátékkal és mesemondókkal várták a vendégeket. A kávéházakba járók nyugodtan beszélgethettek, pletykálkodhattak és politizálhattak. Bár nők nem látogathatták a kávéházakat, a férjnek biztosítania kellett a feleség napi kávéadagját, ha ezt nem tette meg, a feleség akár el is válhatott tőle.

A kávé a tizenhatodik század végén jelent meg Európában, és viharos sebességgel terjedt el. Egymás után nyíltak a kávéházak, az első Velencében, népszerűségüket az is jelzi, hogy csak Angliában huszonöt év alatt 3000 kávéház nyitott meg. A nőknek tilos volt a kávéházakat látogatni, és a hölgyek több petíciót is benyújtottak a kávé ellen, többek között arra hivatkozva, hogy fogyasztása impotenciát okoz férjeiknél. A kontinensen mindenhol hatalmas rajongótábora volt a kávéházaknak, melyek népszerűsége egészen mostanáig töretlennek tűnik.

A kávé az 1700-as évek végén került át az amerikai konteniensre. Az első kávéültetvényeket Brazíliában hozták létre, a mai napig ez az ország a világ legnagyobb kávétermelője. A dél-amerikai ország mellett hatalmas ültetvényeket találhatunk Guatemalában, Etiópiában, Tanzániában, Kolumbiában, Vietnamban és Indonéziában.