Családi ház zöldövezetben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

140 négyzetméteres, zöldövezeti otthonukat cserélték hasonlóra, de a költözésnél feltétel volt, hogy a gyerekszoba azonos szinten legyen a szülők hálószobájával. Ezenkívül fontosnak tartották, hogy bokrok, fák vegyék körül őket.

Forrás: HomeGardenForrás: Sárközy György
Messziről világít a hófehérre vakolt ház a kék-zöld környezetben

Régi otthonukból magukkal hozták a bőr ülőgarnitúrát, amit a kandalló mellé állítottak

Előző lakásuk berendezését főleg a férj afrikai vadászatairól hazahozott tárgyak, szobrok díszítették, most azonban a főszerepet a klasszikus ezüsttárgyak vették át. A múlt századi ikon mellé a falra egy vele egykorú orosz füstölő került. Újdonság a nappaliban a kandalló, körülötte úgy rendezték be a szobát, hogy a tűz a beszélgetések "középpontjába" kerülhessen. Régi otthonukból magukkal vitték jól bevált bútoraik egy részét, például a kényelmes bőr ülőgarnitúrát és az ebédlőasztalt a hozzátartozó székekkel, viszont a spotlámpák helyett ide falhoz simuló csillárokat vettek.

Forrás: Sárközy GyörgyForrás: Sárközy György
Kis konyha nyílik a nagy nappaliból, a két helyiséget ebédlőgarnitúra köti össze A konyhában a nagy hűtőszekrény mellé került az eredetileg bortárolásra szánt farekesz

Méretre készíttették a beépített konyhabútort, de volt egy kis probléma, mert a bortartó rács elszabott méreteivel inkább gyümölcs tárolására lett alkalmas.
Nagy üvegfelületek engedik be a napfényt a lakásba, és mivel a szobákhoz terasz is kapcsolódik, a külső és belső teret egybe lehet nyitni.

A nappali, a konyha, az ebédlő, sőt az előszoba is egy tér, még jelképesen sem választották el egymástól a funkciókat. Az emeletre az előszobából visz fel a lépcső, amelynek alját szekrényként beépítették, oldalára pedig kis, boltíves, kivilágított fülkékbe dísztárgyakat helyeztek el.

Forrás: Sárközy GyörgyForrás: Sárközy György
Tágas, elegáns fürdőszoba, ahol csak a mindennapi használatban fontos tárgyak kaptak helyetA lépcsőfeljáró alatt kialakított, szépen megvilágított boltíves fülkékben kapott helyet több afrikai szobor

A falak, bútorok színének kiválasztásánál változatlanul a visszafogott, természetes színek kerültek előtérbe, sehol egy harsány piros, lila, sárga. Az erőteljesebb árnyalatok egy-egy színes virágcsokor képében kerültek a lakásba. Homokszínű, kőtapétával bevont oszlopok szelídítik a falak fehérségét.

A fürdőszobába először csak a kádat akarták megvenni, de szerencsésen rátaláltak egy üzletre, ahol tudtak venni kifejezetten a kádhoz illő csempét is.

A napfényes gyerekszobában nemcsak a falak, még az ágy is fehér. A kilencéves Kata kedvenceinek fotóival díszítette az íróasztala és az ágy fölötti falat is. Jól elkülönülnek a különböző funkciók a tágas, világos szobában. Egyik oldalon az ágy polcokkal, középen egy nagy játszótér, a szoba másik felén pedig az íróasztal és a kis olvasósarok kapott helyet.

Forrás: Sárközy GyörgyForrás: Sárközy György
Fehér baldachinos ágy, csipkével, párnákkal a gyerekszobábanAfrikai ébenfa szobrok őrködnek az előszobában

Egy éve költöztek az új lakásba, de az első perctől kezdve otthon érzik magukat. Nem is csoda, hiszen mindent elkövettek, hogy ismét a saját képükre formálják környezetüket. Tennivaló persze akad bőven, hiszen a hálószoba és a gyerekszoba sincs teljesen készen. Néhány bútor és dísztárgy esetleg még helyet cserélhet egymással. Vendéglátóink egyelőre belemerültek az apró részletekbe, így otthonteremtő szenvedélyüket még helyben kiélhetik, ezért újabb költözést a közeljövőben nem terveznek.

Szöveg: Kozári Rita
Fotó: Sárközy György
Forrás: SzépLak magazin