Fénycsapda a tetőtérben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Többéves algériai építésztervezői munka után és egy Nagybányai úti lakás feladásával teremtette meg az építész házaspár saját otthonát. A négylakásos társasház 1990-ben készült el Városy Péter tervei szerint, s amikor kiderült, hogy az egyik tetőtéri lakásba beköltözik a család, felesége, Marianna is bekapcsolódott leendő otthonuk belső terének kialakításába.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGardenForrás: HomeGarden
1.2.3.

1-3. kép: A 60 négyzetméteres alapterületen a belépő-gardrób-toalett, továbbá a konyha-ebédlő-nappali helyiségeket találhatjuk. Nagyvonalúan kialakított térben érezzük magunkat - holott a belmagasság csupán 270 cm -, mert a konyha-ebédlő egy légterű, az alsó és fölső szint pedig nagyobb mennyezeti nyílással, vastag és magas tartóoszlopokkal, viszonylag széles lépcsőzettel összekötött

A ház gúla alakú tetőszerkezetét vasbeton fedélszék tartja. Péter elégedett ezzel a megoldással, noha drágább, mint a fa fedélszék, de szerinte praktikusabb. A fedélszékre került kívül a cserepezés, a padlástér felé pedig isolit táblák hőszigetelőnek. A felső padlástérben több kisablak szolgálja a szellőzést, a beáramló napsugarakat pedig a tervezők bejuttatták a lakótérbe oly módon, hogy a lakás mennyezetét három helyen áttörték, a nyílásokat tükörüveggel zárták, és kis térbeli faléc gúlákkal díszítették. Így a lakás felülről is kap fényt.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGarden
4.5.

4. kép: Különleges hatású a francia Roche-Bobois cég mályvaszínű, merev formáktól mentes puha ülőbútora a nappaliban

5. kép: Tágas gyerekszoba a tetőtérben

A kétszintes, galériás lakás födémét U alakú nyílással törték át, így a tetőtér erős fényeiből bőven jut az alsó szint nappalijába is. Ugyanitt található még a nappalival egybenyitott konyha, az előszoba és a használatban lévő kabátok, cipők tárolására egy kis gardróbhelyiség is. A felső szintre került a gyerekszoba, a hálószoba, külön fürdő- és zuhanyzóhelyiség, beépített szekrények, továbbá a galériával egy légterű dolgozószoba. Romantikus hangulatot sugallnak a tetőtéri, hengeres áthatásokkal képzett nyílászárók.

A fenyőfából készített lépcső díszei az elegánsan magasba szökő testes, hengeres tartópillérek hatalmas növénykoronával. Világos, fenyő anyagú a szobákat burkoló hajópadló, és a beépített konyha burkolata is világosra pácolt. A nyitott polcrendszer Péter keze munkáját dicséri.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGardenForrás: HomeGarden
6.7.8.

6. kép: A beltéri nyílászárókat, a gardróbszekrény frontfelületeit házilag festették át tojáshéj- és szürkéskék színűre. A vastag oszlopon a hatalmas zöld szobanövény friss, üde hangulatot teremt a felső szinten. A szemben lévő ajtók a fürdőhelyiségekbe nyílnak

7. kép: A felső szinten a galériás rész terében kapott helyet a dolgozó- és könyvtárszoba. A polcok házilagos beépítésűek

8. kép: A szülői hálószoba - a gyerekszobához hasonlóan - a tetőtérben kapott helyet

Különös gonddal alakította ki Mariann a lakás világításrendszerét. Hidegebb, kékes fényt ad a vékony acélsodronnyal felfüggesztett halogénrendszer, míg a hagyományos csillár vagy helyi világítótestek adják a barátságosabb, meleg fényeket. Mariann maga festette le a nyílászárókat a pasztell hatású kékesszürke és tojáshéjszín kombinációjával.

Az értékes biedermeier szekreter, fiókos szekrényke, komód mellett felfedezhetjük a francia Roche-Bobois cég ülőgarnitúráját és a skót Mackintosh tervezte légies ülőszéket. Az észak-afrikai puha kelimszőnyegek, az ülőgarnitúra mályvaszínű kárpitja és puha párnái, a szárazvirág-kompozíciók, amelyek évszakok és ünnepek szerint változnak és a sok zöld növény díszíti fel ezt a tudatosan kialakított tetőtéri otthont.

A fotókat Lugosi Lugo László készítette.