Fogyókúrás baklövések

Vágólapra másolva!
Sokan teszik fel a kérést: de miért nem tudok lefogyni? Sikeres fogyásod legnagyobb akadálya te vagy. De ne keseredj el, mert a legtöbb hiba csupán típushiba, a világon rengetegen elkövetik. Most megtanulhatod felismerni, megelőzni és legyőzni mindet. 
Vágólapra másolva!

Mérlegfüggőség

Te is minden nap megméred magad?

Észre sem veszed, de lassan már a szobamérleg dönti el helyetted, hogy mikor mennyit ehetsz, vagy mert épp 2 kiló a súlygyarapodásod, aznap mégsem ehetsz. Pedig nincs abban semmi különös, hogy egész nap keményen diétázol, de amikor másnap reggel megméred magad, 2 kilóval mégis többet nyomsz, mint azelőtt.
A súly ingadozása teljesen természetes, tükrözi a testben történő biológiai folyamatokat. Például a szervezet sokkal több vizet tart vissza menstruáció előtt.
Javaslat:
- A profi diétázók egy héten csak egyszer mérik meg magukat, nem többször.
- Minden héten ugyanazon a mérlegen, ugyanabban az időpontban való megméredzkedés fogja a változást a legpontosabban megmutatni.
- Ne hagyd figyelmen kívül, hogy ha a lerakódott zsírból veszítettél is, közben rendszeres mozgással izomtömeget is építettél, így a mérleg többet fog mutatni, mint amire számítasz, mert az izomtömeg sokkal nehezebb, mint a zsírtömeg. Használj inkább mérőszalagot, mert ha kilóban nem is, de centiben mérve látványos lesz a változás.
- A legfontosabb: ne engedd, hogy a mérleg határozza meg, aznap épp mit gondolsz magadról, és hogyan érzed magad.

Itallebukta

Elfelejted, hogy az alkoholban rejtőzködő kalóriák is számítanak?

Hihetetlen, hogy mennyi nő tartja pontosan számon a kalóriákat, amit naponta megehet, és mégis gondolkodás nélkül hörpintenek föl néhány pohárka alkoholt. Az emberekben még nem tudatosult, hogy az alkoholban lévő kalória is kalóriának számít, a derék-fenék méretét rohamosan növeli. Az alkohol teljes mértékben szabotálhatja az egész napos vagy hetes fogyókúrás erőfeszítéseidet. Egy pohárka, 1,25 dl vörösbor 85 kalóriát, egy pohárka Baileys 170 kalóriát, és egy Pina Colada pedig minimum 260 kalóriát tartalmaz.
Javaslat:
- Alkoholt csak kis mennyiségben fogyassz (száraz rozét sok ásványvízzel pl.),
- és figyelj oda, hogy annak kalóriatartalma még beleférjen az aznapra megengedett kalória mennyiségébe.

Lustamustra

Diétázol keményen, de megmozdulni azt már nem akarsz?

Nincs statisztikai kimutatásokra szükség ahhoz, hogy megállapítsd: a sikeres fogyókúrázók kb. 70%-a azokból kerül ki, akik mozognak - még ha ez nem is jelent többet, mint egy 15 perces könnyű séta naponta. Stabil 2 kilót veszíthetsz egy hét alatt, ha 600-kcallal csökkented a napi kalória bevitelt, és mozogsz is mellette. Ha egyáltalán nem mozogsz, akkor ahhoz, hogy ugyanezt az eredményt elérd, a napi átlagból 1000 kalóriát kellene lefaragnod. Mínusz 600 kalória + mozgás, nem jelenti ugyanazt, mint mínusz 1000 kalória - semmi mozgás, még akkor sem, ha a súlycsökkenés rövidtávon ugyanaz. Mert minél kevesebbet eszel, annál éhesebb maradsz, és annál nagyobb eséllyel adod fel a küzdelmet, és hagyod abba a diétát, amikor a nagy koplalásban valami ínyencség a közeledbe kerül.
Javaslat
A mínusz 600 kalória + mozgás esetében ez a veszély nem fenyeget.

Zsírcsapda

Te is csak zsírszegény és diétás ételeket eszel?

Logikusan azt gondolnád, hogy a zsírszegény ételek megvalósíthatják minden fogyni vágyó álmát, pedig ez nem egészen így van. A zsírszegénynek titulált ételek gyakran csak minimálisan alacsonyabbak kalória tekintetében, mert magasabb a cukortartalmuk, és tele vannak zsírhelyettesítőkkel. Az alacsony zsírtartalmuk miatt fogyasztott ételek hamis biztonságérzetet adnak, és sokszor többet, vagy többször eszel ezekből, mint azok, akik a magasabb zsírtartalmú ételeket választják.
Javaslat
Ez persze nem jelenti azt, hogy a zsírszegény ételek nem megfelelőbbek, ha fogyni szeretnél. De attól, hogy valami zsírszegény, nem lehet töménytelen mennyiségben fogyasztani. Ha valódi vajról váltasz a kenhető zsírszegényre, 4 szelet kenyér vajazásánál 140 kalóriát és 16 gr zsírt spórolhatsz. Ha a tejből is a zsírszegényt választod, 4 dl elfogyasztásakor 187 kalóriát, és 21 g zsírt takaríthatsz meg.