Már a New York Times is rájött, hogy a magyar kormánynak van igaza

Niger, tüntetés, 2023.07.30.,
NIAMEY, NIGER - JULY 30: Coup supporters take to the streets after the army seized power in Niamey, Niger on July 30, 2023. Balima Boureima / Anadolu Agency (Photo by Balima Boureima / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Részletes tudósításban számolt be a The New York Times a nigeri helyzetről, és az illegális migráció jelentette veszélyről. A lap cikke is jól mutatja, hogy már a tengerentúlon is aggódnak a Száhel-övezetben kialakult helyzet miatt. Éppen ezért fontos Magyarország akciója a térségben a stabilitás érdekében.  
Vágólapra másolva!

Minden héten több ezer nyugat- és közép-afrikai migráns indul el a Szahara kapujában fekvő város, a nigeri Agadez állomásáról egy kisteherautókból álló karavánnal, és Észak-Afrika felé tart, ahol sokan megpróbálnak átkelni a Földközi-tengeren, hogy eljussanak Európába. Niger kormánya betiltotta az Agadezből kiinduló migrációt, cserébe az Európai Unió több százmillió dollárt pumpált az ország költségvetésébe és a helyi gazdaságba – mutatott rá a New York Times. Tavaly nyáron azonban, miután nigériai tábornokok katonai puccsal átvették a hatalmat, az Európai Unió felfüggesztette a kormánynak nyújtott pénzügyi támogatást - válaszul a tábornokok novemberben felbontották az Európai Unióval kötött migrációs megállapodást. A migrációs útvonal ismét nyitva áll.

Magyarországnak fontos szerepe lehet a nigeri helyzet stabilizálásában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Balima Boureima

Emmanuela Del Re, az Európai Uniónak a Nigert is magában foglaló afrikai régióért felelős vezető diplomatája nemrégiben azt mondta, hogy a nigériai katonai junta visszavág az Európai Uniónak, amiért az megtagadta a rezsim elismerését: "A migrációt zsarolásra használják az Európai Unióval szemben".

Az amerikai lap riportjából kiderül, hogy a fiatalok jelentős része a migrációban gondolkodik, és legfőbb céljuk Európa. A 2015-ös migrációs válságtól sújtott Európai Unió - amikor több mint egymillió ember érkezett Európába, főként a Közel-Keletről és Afrikából - igyekszik meggátolni a migránsokat, és a szigorúbb határellenőrzésért cserébe pénzügyi támogatást nyújt néhány kulcsfontosságú tranzitországnak. Niger számára ez vonzó kompromisszum volt.

Az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemről tárgyalt Nigerben Azbej Tristan

A fenti riport is jól mutatja, hogy helyesek azok a magyar törekvések, amelyek a nigeri helyzet stabilitását szeretnék elérni, és ezáltal csökkentenék a Száhel-övezetből érkező migrációt. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára még január elején Facebook-oldalán a térségben Máthé László Eduárddal, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztossal tett kétnapos látogatásáról számolt be.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly decemberben tárgyalt Csádban, míg néhány napja Azbej Tristan és Máthé László Eduárd találkozott a csádi külügyminiszterrel.

Novemberben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is találkozott a csádi védelmi miniszterrel.