Megkezdődött a Hasogdzsi-gyilkossággal vádoltak pere

TOPSHOTS Horizontal MIDDLE EAST TELEVISION STATION PERSON-POLITICS PORTRAIT PORTRAIT-CLOSE-UP A general manager of Alarab TV, Jamal Khashoggi, looks on during a press conference in the Bahraini capital Manama, on December 15, 2014. The  pan-Arab satellite
Dzsamál Hasogdzsi
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus újságíró meggyilkolásával vádoltak pere csütörtökön Szaúd-Arábiában, az ügyészség a tizenegy gyanúsított közül legkevesebb öttel szemben halálbüntetést fog kérni.
Vágólapra másolva!

Az SPA szaúdi hírügynökség kevés részletről számolt be az első meghallgatási nappal összefüggésben, s a vádlottakat sem nevezte meg.

A szaúdi ügyészség ugyanakkor közölte: az eljárás alá vont személyek védőik jelenlétében vettek részt a tárgyaláson. Rijád jogsegélykérelemmel fordult Ankarához, hogy ossza meg a gyilkossági ügyben gyűjtött, rendelkezésére álló bizonyítékokat, de eddig nem kaptak választ.

Dzsamál Hasogdzsi Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Török tisztségviselők ezzel szemben korábban azt mondták, hogy megosztották a Hasogdzsi-ügyben gyűjtött bizonyítékokat Szaúd-Arábiával és más államokkal is.

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg az isztambuli főkonzulátuson, ahová a török menyasszonyával tervezett házasságkötéséhez szükséges iratokért ment.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy "dulakodás közben". Ankara állításával szemben

a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten végeztek.

A gyilkosság miatt, amelynek hátterében a szaúdi trónörököst sejtik, több ország szankciókat hozott Rijád ellen.