Életveszélyesre züllesztett a baloldali vezetés több házat Ferencvárosban

BaranyiKrisztina
Vágólapra másolva!
A 2019-es választás és Baranyi Krisztina hatalomra kerülése után az ígéretek ellenére leállt a IX. kerületben a tömbrehabilitáció. A politikus most, a választás közeledtével látszattevékenységekbe kezdett.
Vágólapra másolva!

A balliberális városvezetés a IX. kerületben 2019 után alapjaiban tervezte megváltoztatni a korábbi, fideszes városvezetés által tervezett és sok helyen végrehajtott tömbrehabilitációs tervet. Ennek részeként a kerületi vezetés leállíttatta a kormánypártok által tervezett tömbrehabilitációs projekteket, azonban nem terveztek újakat. 

Az elmúlt öt évben a balliberális városvezetés mindössze egy bérház felújítását vitte véghez, annak ellenére, hogy a kormánypártok korábbi tervei szerint 10 év, azaz két önkormányzati ciklus alatt, az összes, romos és életveszélyes állapotban lévő önkormányzati bérházat felújították volna. 

2024-re 32 bérházat volt kénytelen a városvezetés aládúcolni, ugyanis a körfolyosók és a lépcsők is sok helyen életveszélyessé váltak. A kerületi bérházakban tapasztalható szörnyű állapotokat pedig jelenleg több mint 100 család kénytelen elviselni.

Gégény Péter, a kerület önkormányzati képviselő-jelöltje megmutatta az életveszélyessé vált bérházakat a Magyar Nemzetnek. A képviselőjelölt a lapnak elmondta, az eredeti, 2019-es tervek szerint a Drégely utca 12-es számú házat már 2020-ban kiürítették volna, azonban a Baranyi-féle városvezetés tétlenségének köszönhetően továbbra is élnek emberek abban az épületben. 

A kerületi vezetés 2024-ben, a választási kampány indulása előtt számos, rendkívül rossz állapotú bérházat több száz millió forintért aládúcoltatott, hogy a munkavégzés látszatát keltse, azonban a valóságban ezeket az épületeket nem aládúcolni kellene, hanem azonnal kiüríteni

– emelte ki Gégény Péter, aki hangsúlyozta, a legnagyobb probléma ami jelenleg a tömbrehabilitáció útjában áll, hogy nem lehet tudni, hány üres önkormányzati lakás van a kerületben. 

ferencvaros
eletveszelyeshazak
Fotó: Havran Zoltán - Magyar Nemzet

A Drégely utca 9. számú ház harmadik emeletét életveszélyessé nyilvánították, a körfolyosóit és lépcsőit pedig aládúcolták. Az első és második emeleten annak ellenére élnek emberek, hogy az aládúcolt körfolyosó bármikor összeomolhat, a tetőszerkezet pedig a szakértők szerint életveszélyes állapotban van, miközben a pincében egerek és patkányok tanyáznak. 

A tömbrehabilitációval kapcsolatban a Magyar Nemzet aláírásgyűjtés közben utolérte Kállay Gáborné képviselőjelöltet is, aki elmondta, hogy a tömbrehabilitáció a rendszerváltás óta folyamatos, és ciklusokon átívelő volt, a legnagyobb lendületet pedig 2010 után kapta, amikor a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Bácskai János nyerte meg a választást. 

Ezt követően ugyanis egy komplex tömbrehabilitációs tervet készítettek, aminek részeként több tucat rossz állapotban lévő bérházból sikerült kiköltöztetni a hátrányos helyzetű lakókat. Ezen terv folytatásával 2029-re képes lett volna a ferencvárosi önkormányzat az összes , tulajdonában lévő bérház felújítására, és a rossz állapotú ingatlanok kiürítésére, és új lakások vásárlására. 

Azonban most öt év csúszásba kerültünk a tömbrehabilitációval. Az idő eközben azért is sürget minket, mert további tíz évet már nem bírnak ki a sok helyen életveszélyes állapotban lévő bérházak

– emelte ki Kállay Gáborné, aki a bérházak hatékonyabb kiürítése érdekében nemrég javaslatot tett arra, hogy a kerület emelje meg a négyzetméterenként járó kárpótlás összegét, ami jelenleg alig haladja meg a 200 ezer forintos összeget. Javaslata értelmében ezt az összeget négyzetméterenként 650 ezer forintra emelnék, így lehetőséget biztosítva a bérházakban lakóknak a saját ingatlan vásárlására.