Hasogdzsi-ügy: Törökország a gyilkosság fő gyanúsítottjait követeli

TOPSHOTS Horizontal MIDDLE EAST TELEVISION STATION PERSON-POLITICS PORTRAIT PORTRAIT-CLOSE-UP A general manager of Alarab TV, Jamal Khashoggi, looks on during a press conference in the Bahraini capital Manama, on December 15, 2014. The  pan-Arab satellite
Dzsamál Hasogdzsi
Vágólapra másolva!
Elfogatóparancsot adott ki szerdán az isztambuli főügyészség kérésére egy török bíróság a szaúdi hírszerzés vezetőjének volt helyettese, Ahmad al-Asszíri, valamint Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös volt tanácsadója, Szaúd al-Kahtáni ellen a szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi isztambuli meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás keretében - jelentette az NTV török hírtelevízió. Az ügyben Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa nemzetközi vizsgálatot akar. 
Vágólapra másolva!

A beszámoló alapján a főügyészség szerint erős a gyanú, hogy

Asszíri és Kahtáni is a gyilkosság kitervelői között van.

Az NTV ugyanakkor emlékeztetett, hogy Törökország és Szaúd-Arábia között nincs érvényben kiadatási egyezmény.

Asszíri és Kahtáni is gyanúsítottja annak a büntetőpernek, amely a Hasogdzsi-ügy miatt Szaúd-Arábiában indult. A rijádi eljárásnak összesen 21 érintettje van, közülük 11 ellen emeltek vádat eddig, de folytatódik a nyomozás a többiek szerepét illetően.

Asszíri, akit időközben már elbocsátottak tisztségéből, a per legmagasabb rangú gyanúsítottja.
Kahtáni a nyomozás értelmében nem hagyhatja el Szaúd-Arábiát. A rijádi ügyészség szerint

a koronaherceg volt tanácsadója találkozott azokkal, akiknek a feladata lett volna hazaszállítani Hasogdzsit.

A The Wall Street Journal című amerikai lap múlt szombaton a CIA információira hivatkozva arról írt, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös 11 elektronikus üzenetet küldött a Hasogdzsit meggyilkoló 15 fős "kivégzőosztag" vezetőjének, Kahtáninak a bűncselekmény elkövetését megelőzően és röviddel utána, miután a bűncselekmény eltussolására Rijádból Isztambulba érkező csoportot is ő irányította.

Dzsamál Hasogdzsi Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Kahtáni egyúttal egyike annak a 17 szaúdi állampolgárnak is, akiket az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma a gyilkosság miatt november közepén szankciókkal sújtott.
A Sabah című török kormányközeli napilap múlt pénteken arról számolt be, hogy az isztambuli főügyészség kérésére elfogatóparancsot adott ki egy török bíróság a Hasogdzsi-ügyben indult rijádi büntetőper 18 gyanúsítottja ellen.

Az isztambuli főügyészség "előre kitervelt és különös kegyetlenséggel elkövetett szándékos emberölés" bűntettével indokolta a lépést. Miután Recep Tayyip Erdogan török elnök többször a gyanúsítottak törökországi felelősségre vonását sürgette, és

az isztambuli főügyészség október végén az ügy 18 gyanúsítottjának kiadatását kérelmezte Szaúd-Arábiától,

Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter, majd Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szaúdi főügyész leszögezte, hogy a tetteseket Rijádban fogják bíróság elé állítani.

A gyilkosság napján, október 2-án 15 szaúdi férfi érkezett két magánrepülőgéppel Isztambulba, megölték Hasogdzsit a szaúdi főkonzulátuson, minden bizonnyal feldarabolták a testét, és még aznap visszarepültek Rijádba.

Ankara állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten, hanem dulakodás következményeként végeztek.

Nemzetközi vizsgálatot sürget az ENSZ emberi jogi főbiztosa

"Nyomozásra van szükség, hogy megbizonyosodjunk arról, mi történt és ki vagy kik a felelősek ezért a szörnyű gyilkosságért" - mondta újságíróknak Bachelet.