Magyarok is részt vehetnek a macedón határ kiépítésében

Macedón határ, menekültek
Gevgelija, 2015. november 21. Illegális bevándorlók tiltakoznak, mert nem léphetik át a határt Macedónia és Görögország között a dél-macedóniai Gevgelija közelében 2015. november 21-én. A határon feltorlódtak a bevándorlók, mert a macedón hatóságok csak a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be az országukba. (MTI/EPA/Georgi Likovszki)
Vágólapra másolva!
Határőrizeti alakulatokkal vehetnek részt a V4 országok a macedón külső schengeni határ kiépítésében. 
Vágólapra másolva!

Folynak arról tárgyalások, hogy a V4-ek határőrizeti alakulatokkal részt vehetnének a macedón külső schengeni határ megfelelő kiépítésében - mondta a honvédelmi miniszter szerdán Hódmezővásárhelyen.

A macedón hatóságok csak a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be az országukba Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Simicskó István azután beszélt erről, hogy cseh védelmi miniszter kollégájával megtekintette a Balaton 2015 közös kiképzésen a cseh és a magyar katonák bemutatóját.

A V4-es védelmi miniszterek döntenek

A honvédelmi minszter hangsúlyozta, hogy

erről a visegrádi országok kormányfőinek kell megállapodniuk. Simicskó remélte, hogy erről a V4-ek védelmi miniszterei jövő csütörtökön, Prágában tárgyalnak majd.

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter azt mondta, hogy bizonyosan szó lesz erről a kérdésről a jövő heti találkozón. Stropnicky szerint valószínűleg nem katonai, hanem rendőri egységeket küldenének ki a macedón határra.

Megkezdték a menekültek elszállítását

A macedón hatóságok november 19-e óta csak a szíriai, az iraki és az afgán állampolgárokat engedik be Görögországból, mivel csak őket tekintik háborús menekülteknek.

A Reutres arról írt, hogy a görög rendőrség szerdán megkezdte a macedón határon feltorlódott körülbelül 1200 menekült elszállítását.

A hírügynökség egy meg nem nevezett rendőrtisztre hivatkozva azt közölte, hogy az elszállított menekülteket táborokban helyezik el, majd visszaszállítják őket oda, ahonnan elindultak.