Rohamrendőrök gumibotoznak a macedón határon

Vágólapra másolva!
A görög rendőrség szerdán autóbuszokon kezdte az ország belseje felé szállítani a macedón határon rekedt menekülteket. A Reuters egy rendőrségi forrásra hivatkozva azt írja, hogy az embereket hamarosan visszaküldik oda, ahonnan jöttek. Macedónia csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkező menekülteket engedte át a határon november 19. óta. Most állítólag teljesen lezárták a határt. 
Vágólapra másolva!

A görög rendőrség tervei szerint először Athénba szállítják azokat a menekülteket, akik napok óta táboroznak a görög-macedón határon - írja a Reuters. A hírügynökség egy meg nem nevezett rendőrtisztre hivatkozva azt közölte, hogy az elszállított menekülteket táborokban helyezik el, majd

visszaszállítják őket oda, ahonnan elindultak.

A New York Times úgy tudja, hogy a görög rendőrség teljesen le is zárta a határt. A hatóságok öt kilométerre a határvonaltól megállítják az embereket. Azokat az újságírokat és fotósokat, akik ezen a zónán belül voltak, elküldték a lezárt terület szélére.

Egy helyszínen tartózkodó újságíró a Twitteren azt írta, hogy az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet tagjai, bár folyamatosan próbálkoznak, nem jutnak be a lezárt területre. Az orvosok a kíséret nélküli gyerekeknek akarnak segíteni.

A férfi képet is töltött fel a rendőrségi akcióról a Twitterre. Azt is írta, hogy a területről kiszorított irániak egyikét a társa szerint gumibottal verték meg, mert nem akart elmenni a határ közeléből.

Az elmúlt napokban mintegy 1200 ember torlódott föl a görög-macedón határszakaszon, a görög oldalon, egy Idomeni nevű város közelében. Ők főleg pakisztániak, marokkóiak és irániak. A macedón hatóságok november 19. óta csak a szíriai, az iraki és az afgán állampolgárokat engedik be Görögországból, mivel csak őket tekintik háborús menekülteknek.

A görög oldalon rekedt emberek azt követelik, hogy engedjék őket tovább Nyugat-Európa felé. Tiltakozásul néhány iráni férfi a saját száját is bevarrta a napokban.

A menekültek úgy tiltakoztak, hogy bevarrták a szájukat Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A határon rekedt migránsok megbénították a vasúti forgalmat is, és

többször össze is csaptak a rendőrséggel.

Egy marokkói férf meghalt, mikor hozzáért az áram alatt lévő vasúti felsővezetékhez.

Az irániak és a pakisztániak korábban elállták az áthaladási engedélyt kapó afgánok és szírek útját. A blokád körül többször összecsapott a két tábor. A macedón kerítést rendszeresen megrongálták a menekültek, sőt részben el is bontották azt.