Meghalt egy menekült a macedón határon

Horizontal
Greek police face stranded migrants as they try to cross Greek-Macedonian border near the village of Idomeni, Greece on December 3, 2015. Since the summer, central and southeastern European countries have been tightening their borders to check the influx -- a trend that has been accelerated by the November 13 shooting and suicide attacks in Paris. / AFP / ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
Zavargás tört ki a macedón-görög határon egy menekült halála után. A marokkói férfival áramütés végzett. Az irániak és a pakisztániak elállták az afgánok és szírek útját: a blokád körül többször összecsapott a két tábor. A macedón kerítést már részben elbontották a menekültek.
Vágólapra másolva!

Vasúti vagonra mászott fel egy menekült a macedón-görög határon, mondta a görög rendőrség szóvivője. A vagon magasfeszültségű vezeték alatt áll, és a feltehetően marokkói férfit halálos áramütés érte. Társai lehozták a testét, és egy lepedővel takarták le – írja a B92.

Néhány marokkói a holttesttel a határ felé indult, de a görög rendőrök könnygázzal állították meg őket.

GA görög rendőrség nem tartóztatja fel a menekülteket Forrás: AFP/Armend Nimani

A határon két ezer ember próbál bejutni Macedóniába. Azt skandálják, hogy „Nem vagyunk terroristák!”, illetve „Merkel, légy szíves, ments meg minket!”

Menjenek haza

A helyszínen tartózkodó segélyszervezetek szerint a káoszról a görög rendőrök tehetnek, akik nem tartóztatják fel azokat, akiket nem engednek be Macedóniába. A szkopjei kormány november 19-én úgy döntött, hogy csak az iraki, a szíriai és afganisztáni – korábban már regisztrált – menekülteket engedi be az országba. A többieknek, akiket „gazdasági migránsoknak” neveznek,

azt üzenték, hogy menjenek haza.

Hasonló lépésre szánt el magát Szlovénia, Horvátország és Szerbia is.

Blokád alatt az átkelő

A kirekesztett és elégedetlen tömegben az irániak a leghangosabbak. Nem engedik meg a szíriaiaknak, hogy eljussanak a határátkelőhöz. Az úton, 120 méterre a határtól, hordókból, ágakból és fémdarabokból barikádot emeltek, és senkinek sem engedik meg, hogy továbbmenjen.

Az irániak és a pakisztániak gyakran

összeverekednek a kivételezettnek tartott afgánokkal.

A két tábor kövekkel dobálja egymást. A jelentések szerint legalább ketten megsérültek.

Sérültjei is vannak az irániak, a pakisztániak és afgánok összecsapásainak Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

A macedóniai átkelésre váró menekültek egy mezőn gyülekeznek, a görög rendőrök kordonnal próbálják megvédeni őket.

Bontják a kerítést

A macedón kormány korábban úgy döntött, hogy 50 kilométer hosszú kerítést épít a határon. A 3 méter magas kerítéstől azt várják, hogy a meglévő beléptetési pontok felé tereli a menekülteket. A napokban több alkalommal előfordult, hogy a menekültek megpróbálták megkerülni a kerítést. Szerdán egy macedón rendőr a levegőbe lőtt, hogy megállítsa a menekülteket.

A menekültek drótvágó eszközöket is szereztek, és

a kerítés egy részét már lebontották.

A macedón rendőrség könnygázzal próbálja szétverni a pakisztáni, marokkói és iráni demonstrálókat.

Különvonatok érkeztek

Görögország 2 különvonattal szállítaná Athénba azokat, akik nem léphetnek be Macedóniába. Önkéntesek többnyelvű röplapokkal értesítik a menekülteket a vonatokról. Idomeni környékén jelenleg mintegy 5 ezren várják, hogy átkelhessenek a határon.

Előfordult, hogy egy menekültet megrázott a magasfeszültségű vezeték. Az eset után zavargások törtek ki.