Újabb madárinfluenza-áldozat Indonéziában

Vágólapra másolva!
Ismét halálos áldozata van a madárinfluenzának Indonéziában - közölte szerdán Jakartában az egészségügyi minisztérium hivatalos képviselője. A dél-oroszországi Dagesztánban pedig tizenhét falut helyeztek karantén alá, miután a madárinfluenza vírus H5N1 altípusát fedezték fel három baromfitelepen.
Vágólapra másolva!

Kórházi forrásokra hivatkozva az idézett tisztségviselő arról számolt be, hogy egy 27 éves nő, akit a madárinfluenza tüneteivel kezeltek, meghalt még hétfőn. Hozzátette, hogy a kórházban végzett tesztek pozitívnak bizonyultak, de hátravan még egy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kijelölt külföldi laboratórium megerősítő vizsgálata.

Amennyiben ez is pozitívnak bizonyul, a mostani a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 alvírusának huszadik, a WHO által hivatalosan regisztrált áldozata lesz. Kórházba szállítása előtt a hétfőn elhunyt nő fertőzött szárnyasokkal került érintkezésbe. A WHO adatai szerint a nő a madárinfluenza 92-ik halálos áldozata a világon.

Zaidin Dzsambulatov, a dagesztáni állategészségügyi szolgálat vezetője közölte, hogy betiltották a szárnyasok és a baromfiból készült termékek kivitelét a karantén alá helyezett falvakból. Hozzátette, hogy tíz baromfitelepen is óvintézkedéseket vezettek be. Mintegy félmillió szárnyast pusztítottak el, illetve hullott el februárban Dagesztánban.

A dél-oroszországi autonóm területen február közepén jelentettek először két tömeges baromfipusztulást. A hatóságok először a Newcastle-kórra gyanakodtak, amely emberre nem veszélyes gyakori baromfikór. A tesztek azonban kimutatták, hogy madárinfluenza-megbetegedések történtek. A hatóságok szerdán megerősítették, hogy a H5N1 altípus a kórokozó.