Fertőzött hattyút találtak Bécsben

Vágólapra másolva!
Már a szomszédos Ausztria fővárosában is megjelent a madárinfluenza. Megállapították ugyanis, hogy egy döglött hattyúval a vírus emberre is veszélyes törzse végzett. Hongkong belvárosában egy szarkában azonosították a kórt, Indiában pedig egy 200 ezer szárnyast tenyésztő gazdaságában bukkantak a vírusra. Szombaton egy elhullott vadmadarat találtak a zár alá vont Bács-Kiskun megyei Nagybaracskán is.
Vágólapra másolva!

Bécsben is megjelent a madárinfluenza. A vírus emberre is veszélyes, erősen fertőző H5N1 altípusa végzett ugyanis azzal a hattyúval, amelynek tetemét a régi Dunán lévő vízi parkban találták meg.Ez az első eset, hogy madárinfluenzában elhullott szárnyasra bukkantak Ausztria fővárosában. Eddig csak Graz környékén találtak fertőzött hattyúkat

Ausztriában országos tilalmat rendeltek el a háziszárnyasok szabadon tartására: február 19-től április 30-ig az egész ország területén kötelező zárt térben tartani a baromfiállományt - jelentette be az egészségügyi miniszter. Maria Rauch-Kallat szerint megelőző óvintézkedésről van szó.

A miniszter pénteken közölte, hogy a héten 216 elhullott madarat vizsgáltak meg, és ezek közül csak négy bizonyult a H5N1 hordozójának, de a mintákat megerősítés végett elküldik az Európai Unió weybridge-i referencialaboratóriumába. Az első három hattyú esetében az eredményt Weybridge-ből a jövő hétre várják.

Németországban huszonnyolc fertőzött vadmadárra bukkantak

A madárinfluenza vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusát mutatták ki huszonnyolc Németországban elhullott vadmadár testében - közölte szombaton Mecklenburg-Elő-Pomeránia regionális minisztere, Till Backhaus szombaton. Az új H5N1-es fertőzéses eseteket főleg az északi Rügen szigetén észlelték, az elhullott madarakat a part mentén, illetve a sekély, részben befagyott vízben találták meg.

Franciaország: H5N1 vírus egy vadkacsában

Megjelent a madárinfluenza Franciaországban is egy szombat esti párizsi bejelentés szerint. A francia mezőgazdasági minisztérium késő este hivatalosan közölte, hogy a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 altípusát mutatták ki egy vadkacsánál az ország keleti részén fekvő Ain megyében. A tetemet a hét elején találták meg, s a vizsgálatok most fejeződtek be. A francia egészségügyi hatóságok további, mintegy 15 elhullott madártetemet vizsgálnak, többségükben hattyúkról van szó. Az érintett körzetben a hatóságok szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak.

Fertőzött szarka Hongkong belvárosában

Madárinfluenzával fertőzött szarka hullott el Hongkong belvárosában - közölték szombaton a város egészségügyi hatóságai. A madár tetemét csütörtökön találták meg Hongkong előkelő Sam Suj-po negyedében és a laboratóriumi tesztek megerősítették a H5N1 vírus jelenlétét. Pénteken egy másik elhullott, madárinfluenza-gyanús szarkát is találtak egy utcai virágpiac közelében, de ebben az esetben még folynak a vizsgálatok.

Hongkongban, ahol a madárinfluenza először 1997-ben ütötte fel a fejét, az év eleje óta tíz H5N1-es vírussal fertőzött madártetemet találtak, először a Kínával határos vidéken, majd városi körzetekben. Emberi megbetegedésekről azonban nem érkezett jelentés az elmúlt hetekben.

Indiában is találtak H5N1 vírust

Egy indiai laboratórium szombaton megerősítette a madárinfluenza vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusának jelenlétét a dél-ázsiai országban, Gudzsarát államban. Máhárasztra állam állattenyésztési minisztere Bombay-ben közölte, hogy a kórnak eddig mintegy 50 ezer szárnyas esett áldozatul. A vírust egy, a Gudzsarat állam határához közel fekvő Nandurbar egyik, 200 ezer szárnyast tenyésztő gazdaságában észlelték.

Elhullott kormoránt találtak Nagybaracskán

Nincs szükség újabb intézkedésre a valószínűsített madárinfluenzával kapcsolatban Magyarországon - közölte szombaton a főállatorvos. "Viszonylagosan nyugodt a hétvége", egy elhullott kormoránt találtak Nagybaracskán, melynek tetemét az Országos Állategészségügyi Intézetbe szállítják vizsgálatra - mondta Süth Miklós.

Az eset miatt nincs szükség újabb intézkedésekre - fűzte hozzá. A lakossági bejelentések nyomán érkező minták vizsgálatát alig győzik. Csütörtökön 22, pénteken 23 madártetemet küldtek be hozzájuk vizsgálatra.

A főállatorvos szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a házi kedvencek (kutyák, macskák) elkapják a fertőzést. Nem lehet kizárni, hogy egy "érintett" vízimadárral találkozzanak, de eddig sehol nem utalt jel arra, hogy a kór átterjedt volna - mondta.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szombaton a felelős állattartás jegyében arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadon sétáltatott állatokat lehetőleg pórázon kísérjék, nehogy elhullott fertőzött vadmadarakkal érintkezzenek.

Az [origo] információi szerint magyar szakemberek kimutatták, hogy Magyarországon is a madárinfluenza emberre veszélyes H5N1-es vírustörzse jelent meg, hivatalosan ezt azonban csak akkor jelenthetik be, ha ugyanerre az eredményre jut a speciális brit laboratórium is.

A kormány jövő héten tájékoztató kampányt indít, a madárinfluenzával kapcsolatos információkat jelentet meg napilapokban és szórólapokat juttat el az egészségügyi intézményekbe, a honvédséghez, valamint a baromfi-feldolgozókhoz. Az informálás 15 millió forintba kerül.

MTI/[origo]