Nigéria sokáig hallgatott a madárinfluenzáról

Vágólapra másolva!
Már több tucat baromfitelepen tapasztaltak állatpusztulást Nigériában, ahol már 19 napja tudnak a madárinfluenza emberre is veszélyes törzsének jelenlétéről. Nyilvánosságra azonban csak a múlt héten hozták az információt.
Vágólapra másolva!

A nigériai hatóságok 19 nappal azelőtt tudtak a madárinfluenza-vírus emberre veszélyes, H5N1 altípusának jelenlétéről, hogy tájékoztatták a nyilvánosságot az első bizonyított afrikai megbetegedésről - közölték egészségügyi illetékesek.

Lami Lombin, az ország középső részében fekvő Vom állategészségügyi intézetének igazgatója szerdán közölte, hogy a laboratóriumi szakemberek megerősítették a H5N1 vírus jelenlétét egy farmon.

Remi Oyo, Olusegun Obasanjo államfő szóvivője közölte: az elnök február 7-én értesült a fertőzésekről. Shehu Bawa, a Kano állambeli madárinfluenza-bizottság vezetője közölte, hogy csak ebben az államban harminc baromfitelepről érkeztek jelentések tömeges baromfipusztulásról, és az egészségügyi szolgálat munkatársai azóta több mint 140 ezer szárnyast vágtak le.