Andorai Péternek terápia volt, hogy újra a kollégák között lehetett

Andorai Péter interjú
2019.03.18
fotó: Csudai Sándor - Origo
Andorai Péter interjú 2019.03.18 fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Másfél hónapja, nem sokkal utolsó filmjének premierje előtt halt meg Andorai Péter. A Nemzet Színésze már súlyos betegen játszott a kamera előtt.
Vágólapra másolva!

Feburár elején halt meg a Nemzet Színésze címmel is kitüntett Andorai Péter. A színész disztrófiában szenvedett, és ezért tudott csak ülve játszani utolsó filmjében, a Szabó István rendezte Zárójelentés-ben.

Andorai Péter Forrás: Csudai Sándor - Origo

Andorai a reumás betegség miatt 11 éve mondott búcsút a színpadnak, azóta pedig csak kisebb filmszerepeket vállalt. Utolsó ilyen a Zárójelentés volt – azt is két év szünet után vállalta el.

Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A film operatőre, Koltai Lajos a Blikknek most azt mondta: „Petinek terápia volt, hogy újra kollégák között lehetett, de járókerettel is borzasztóan nehezen tudta megközelíteni a padot a zebegényi állomás oldalában. Azon a néhány méteren is hárman segítették.

és utána Peti azt mondta, »rám is ez vár«. Sajnos igaza lett, de nem volt megkeseredve. Épp ellenkezőleg, végső orvosi megoldást emlegetett, és visszatérésre készült. Bár azt is elmondta, a lábaival már nem lehet mit kezdeni. Akkor leginkább a vállaival volt baja. Be voltak fordulva, nehezen találtunk rá megfelelő zakót. Voltak fájdalmai, de

bár a legélénkebben az maradt meg bennem, ahogy jókedvűen társalgott. A szünetekben csak úgy rohantak hozzá a kollégák.”

Ifj. Andorai Péter: Megadatott, hogy elbúcsúzhassam az édesapámtól

Ifjabb Andorai Péter a Ripostnak nyilatkozott édesapja haláláról, aki szombaton, rövid, súlyos betegség után halt meg 71 éves korában. Ifjabb Andorai Pétert rendkívül megrázta édesapja elvesztése. Elcsukló hangon, megtörten elevenítette fel édesapjával közös emlékeit. A népszerű színész Ábrahám Edittől született egyetlen gyereke apja hivatását választotta, ennek köszönhetően nemcsak a magánéletben, de szakmai kérdésekben is bármikor számíthatott az édesapjára.

A rendező, Szabó István a lapnak azt mondta, „a barátom volt, nagyon tiszteltem. Nyolc alkalommal dolgoztunk együtt, nem szerettem filmet csinálni úgy, hogy az ő arca ne jelenjen meg. Olyan szerepet kellett írnom számára, amelyet fizikai nehézségei ellenére is teljesíteni tud, és a Zárójelentés-beli szerepének lényege az ő csendes, figyelmes, sugárzó tekintete.” A forgatásról pedig azt mondta, „felejthetetlen pillanat volt, amikor Klaus Maria Brandauer meglátta őt a padon ülve, odaszaladt hozzá, megölelte, ahogy

Mindenki vele akart lenni. Petinek gyógyszer volt, hogy újra forgathatott.”