Így reagálnak a színházak, koncerttermek és nagyzenekarok a kényszerszünetre

Müpa, Művészetek Palotája, épület
Az idén 15 éves Müpa épülete Budapesten 2020. március 10-én.
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt bezárt kulturális intézmények közül számos kínál digitális tartalmakat, többek között korábbi produkciók felvételeit és élő koncerteket, előadásokat.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány bezárásra kényszerítette a kulturális intézményeket a világ minden területén, ahol felbukkant a vírus. Magyarország kormánya múlt héten, március 11-én hirdette ki a vészhelyzetet, amellyel egy időben betiltotta a 100 főnél több embert vonzó beltéri, valamint az 500 fősnél nagyobb tömeget vonzó kültéri eseményeket. Így a színházak, koncerttermek bezártak. A különböző intézmények közül világszerte számos talált megoldást arra, hogy elérhetővé tegyék kulturális értékeiket. Természetesen digitális formában. Főleg korábbi produkciók felvételeit és élő koncerteket, előadásokat mutatnak meg.

A Magyar Állami Operaház videósorozatot indított, amelyben szombaton és vasárnap 19 és 21 óra között részleteket mutatnak be a különböző produkciókból az Opera és a Papageno Facebook-oldalán. Március 21-én A Mester és Margarita, 22-én A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény látható. A következőkben a Carmen, a Tavaszi tekercs (Menotti:A telefon, Mozart:A színigazgató, Libby:VIII. Henrik feleségei), Az aranyműves boltja, a Máté-passió, a Parsifal, majd Mascagni Messa di Gloriá-ja és a Parasztbecsület szerepel a kínálatban.

Bárki megnézheti a Müpa koncertjeit és irodalmi estjeit

Szombaton mindenki számára megnyílik a Müpa digitális médiatára, amelyben 80 HD minőségű koncertfelvétel és több mint 40 irodalmi est felvétele tekinthető meg online, ezúttal regisztráció nélkül - közölte az intézmény. Az összegzés felidézi, hogy március 14-én ünnepli megnyitásának 15. évfordulóját a Müpa.

A Müpa megnyitotta médiatárát, ahol regisztráció nélkül is elérhető több mint 100 koncert, előadás és irodalmi est HD minőségű felvétele.

A Vígszínház naponta 19 órakor jelentkezik VígLive műsorával a színház Facebook-oldalán, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház több előadása felvételről elérhető, az M5 csatornán színházi előadások mellett a Nemzetközi Cirkuszfesztivál gálája is megtekinthető.

A Miskolci Nemzeti Színház kedden A velencei kalmár-t közvetíti Facebook-oldalán, csütörtökön a Budafoki Dohnányi Zenekar március 13-i koncertjét felvételről teszi elérhetővé a BDZ YouTube-csatornáján, másnap a Balog Józseffel közös Beethoven-koncertjük lesz elérhető. Csütörtökön a kaposvári Csiky Gergely Színház Csehov Meggyeskert című művének bemutatóját közvetíti.

Élőben közvetítik Lugosi Dániel Ali Virtuózok-győztes önálló koncertjét március 23-án a tehetségkutató Facebook-oldalán, 24-én a Szent Efrém Férfikar koncertje az együttes közösségi oldalán követhető.
A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldalán kulisszatitkokkal, riportokkal és érdekességekkel gazdagított online tudósításokkal, valamint a Fővárosi Nagycirkusz korábbi, rögzített műsorainak levetítésével jelentkezik.

Számos híres külföldi intézmény is kínál online tartalmakat: a bécsi Staatsoper weboldalán például régebbi opera- és balettközvetítések láthatók, a Detroiti Szimfonikus Zenekar ingyenesen elérhetővé tette a teljes archívumát.

Több művész a kényszerszabadsága alatt élőben közvetít. Igor Levit orosz-német zongoraművész például otthonából, a Twitteren ad zongoraesteket, 60 ezer követője nagy örömére. Joyce DiDonato amerikai mezzoszoprán a szalonjában énekelt vasárnap Piotr Beczala lengyel tenorral részleteket Massenet Werther című operájából, élőben közvetítve a Facebookon és az Instagramon, felhasználva az alkalmat, hogy adományozásra szólítsanak fel a színházak és a zenekarok részére.

„Ha te nem jössz a zenéhez, a zene jön el hozzád” – fogalmazta meg mottóként a Párizsi Filharmónia, amelynek zenei túlélőkészletként minden régi koncertje elérhető a PhilharmonieLive alkalmazása segítségével. A Párizsi Opera a Cultureboxszal közösen ingyen opera- és balettközvetítéseket tesz elérhetővé a honlapján. Kedden a március elején bemutatott Manon új előadása lesz műsoron. (Massanet operájáról van szó.)

Hétfőn a világ egyik leghíresebb operaháza, a New York-i Metropolitan tesz közzé műsorokat honlapján. „Zenei vigaszt szeretnénk nyújtani minden operakedvelőnek ezekben a nehéz percekben” – mondta üzenetében Peter Gelb, az opera igazgatója. A bécsi és a müncheni operaház is követi a példát, a Stockholmi Opera pedig Wagner Ring-ciklusának második részét sugározza több részben.

A világ legrangosabb zenekara, a Berlini Filharmonikusok kezdte a sort azzal, hogy 30 napig ingyenes hozzáférést biztosított egy hónapra az amúgy fizetős Digitális Koncertterméhez.