Újra együtt a Van Halen és David Lee Roth

Vágólapra másolva!
Újra klasszikus felállásában koncertezik majd a Van Halen. A legendás amerikai hard rock zenekar és David Lee Roth 23 év után turnéznak együtt ismét.
Vágólapra másolva!

A régi nagy bandák feléledésének, újra összeállásának időszakát érjük. A napokban - régóta tartó híresztelések után - a Van Halen hivatalosan is megerősítette, hogy régi énekesével, David Lee Rothszal fog idén nyáron koncertezni. David több mint tízéves közös zenélés után 1984-ben vált ki először a bandából, azóta csak egy rövid ideig tartó időszakra ment vissza régi zenésztársaihoz 1996-ban, de színpadon, turnén már nem kísérte a Van Halent, így várhatóan nem kis érdeklődés övezi majd a nyári turnét, melynek pontos dátumait és állomásait még nem jelentették be.

"Nagyon izgatottan várom, hogy visszatérjünk a gyökerekhez, ahonnan a Van Halen indult" - nyilatkozta a gitáros, Eddie Van Halen. Mindemellett, hogy egy újabb Van Halen családtaggal bővült a banda, mivel Eddie jövő hónapban 16 éves fia, Wolfgang veszi át az eredeti basszusgitáros, Michael Anthony helyét a csapatban, így ő lesz a ritmusszekció meghatározója nagybátyja, Alex Van Halen mellett.

A banda állítólag már decemberben összeállt néhány zenekari próba erejéig, hogy kiderüljön, képesek lesznek-e a közös munkára, majd csak a próbák sikere után döntöttek úgy, hogy aláírják a 40 állomást érintő nyári turnéról szóló szerződéseket.

A Van Halen utoljára 2004-ben turnézott, akkor még Sammy Hagarrel az élen, mely turné nem kevesebb, mint 40 millió dollárt hozott a zenekar számlájára. A koncertsorozat befejezése után jelentette be Hagar, hogy nem folytatja a közös munkát a Van Halennel - főleg Eddie Van Halennel akadt számos alkalommal problémája -, ámbár a basszusgitárosukkal, Anthonyval azóta is jó kapcsolatot ápol, kiválása óta együtt zenélnek. Sammy Hagar kilépésével 2006-ban üresedett meg a frontemberi pozíció a Van Halen élén, és ekkor merült fel újból David Lee Roth visszahívása. 1996-ban Roth több mint 11 év után a Greatest Hits album felvételekor csatlakozott régi bandájához, két dalt fel is vettek ebben a felállásban, de az állandó személyes problémák miatt igazándiból már nem működött a munka közöttük. Az 1996-os MTV Music Awardson egy díjat még így adtak át, Daviddel az élen, de már a színfalak mögött annyira elharapózott a vita a tagok között, hogy további együttműködésre nem számíthattak. A zenekart egyébként jövő hónapban iktatják be a rock and roll halhatatlanjai közé.

Az idei Van Halen-feltámadás mellett sok más régi nagy zenekar áll össze az év folyamán, így a 30 éves jubileumát ünneplő Police, a Crowded House, a James vagy a Rage Against The Machine is.