Háború Ukrajnában és Izraelben – Botrányos videó került fel az internetre egy ungvári kényszersorozásról - videó

Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast army,Donetsk,military,Russian attacks,soldier,Ukraine,Ukraine-Ru Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
DONETSK OBLAST, UKRAINE - 10 NOVEMBER: Ukrainian soldiers pick up ammunition boxes in the rear in the direction of Bakhmut, Ukraine, 10 November 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre kevesebben jelentkeznek önként katonának Ukrajnában, és egyre nagyobb az ellenérzés a sorozással és a sorozási módszerekkel kapcsolatban is. Kárpátalján sem kímélik a hadköteles korú férfiakat, de még azokat sem, akik túl vannak a sorozhatósági korhatáron. A közösségi médiában megjelenő, a kényszersorozási módszerekről szóló videók egyre nagyobb felháborodást váltanak ki a lakosság körében.
Vágólapra másolva!

Mint azt az Origo is megírta, legutóbb Vinica megyében történt hasonló eset, ahová egy gyermekcsoport érkezett, fiatal sportolókkal. Versenyre szállította őket Ungvárra egy busz, melynek sofőrjét az éjszakai órákban egy hostelből hurcoltak el.

- mondta el Dunda György kárpátaljai tudósító a Hír Tv Háború Ukrajnában és Izraelben című műsorában.

A tudósító kifejtette: a férfi még az éjszakai órákban átesett egy orvosi vizsgálaton,

elvették a telefonját, így senkit nem tudott értesíteni, hogy mi történt vele,

és a kora reggeli órákban,

hajnalban már el is küldték egy másik megyébe katonai kiképzésre, ahonnan a frontra szállítják őt.

A busz kulcsai is a sofőrnél maradtak, a fuvarozó cég megpróbált egy másik sofőrt küldeni Ungvárra, de a történtek után nem igazán vállalta senki a kockázatot, és Ungváron sem nagyon akadt olyan buszvezető, aki vállalta volna a gyerekek hazaszállítását.

- mondta el a tudósító.

Végül egy Mariupolból áttelepült menekült hozta ki a kulcsokat és találtak egy sofőrt, aki a gyerekeket haza tudta szállítani.

Az eljárás nagy felháborodást váltott ki, csakúgy mint az, hogy éjszaka egy hostelben rárontottak az emberekre.

- emelte ki Dunda György.

A tudósító arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi médiában az ilyen és ehhez hasonló erőszakos mozgósításról szóló posztoknál rendre az hangzik el a kommentelők többségétől, hogy

miért csak egyszerű embereket vadásznak ilyen durva formában.

A tudósító arról is beszélt, hogy az is sokakban kelt visszatetszést, hogy az ukrán vezetők családtagjai közül

nagyon sokan külföldön vannak; és az egyszerű ember, akinek nincs pénze, nincs kapcsolatrendszere, azt ilyen erőszakos módon fogdossák össze.

Jól érzékelhetően Ukrajnában egyre nagyobb az ellenállás és az ellenérzés a mozgósítás eme formái ellen, és főleg az ellen, hogy nem tapasztalni bizonyos esélyegyenlőséget ebben a kontextusban.

Egy 68 éves papot is be akartak sorozni

Dunda György egy másik esetről is beszámolt, amikor Ungváron a helyi pravoszláv egyház egyik - Oroszországot támogató tevékenysége miatt perbe fogott - 68 éves pap is behívót kapott a hadseregbe, miközben

a mozgósítást 18-tól 60 éves korig rendelték el.

A hadkötelezettség ellen nemrégiben nők is tüntettek, akiknek férjei bevonultak már az ukrán hadseregbe.

- fogalmazott Dunda György.

Sajtóinformációk szerint Lembergben, Odesszában, Melnickijben, Kiriviriben is voltak ilyen demonstrációk, ahol olyan nők gyűltek össze akiknek a fiai vagy a férjeik a fronton vannak. Egy petíciót is benyújtottak, ezt már rég megszerezte a szükséges 25 ezer támogatói aláírás, de érdemben nem foglalkoznak ezzel.

- mondta a kárpátaljai tudósító.

A kényszersorozás Ukrajnában mindennapossá vált

A hasonló helyzetek szinte mindennaposak már Ukrajnában. A háború elhúzódásával egyre brutálisabb módszerekhez folyamodnak a toborzók, miközben már tavasszal is több százezer fiatal menekült el a sorozás és a kegyetlen módszerek elől. Egy alkalommal valakit egy piknik közepéről rángattak el, máskor egy diszkóba törtek be a katonák és onnan cibálták el a fiatalokat a frontra meghalni.

Nem mindenkinek kell a frontra menni, hiszen a korrupt toborzók 1000 és 10 ezer dollár közötti összegért eltekintenek a sorozástól.

Így tett szert nagy vagyonra többek között Jevgenyij Boriszov, az odesszai régió toborzási irodájának vezetője is.

Sok kárpátaljai magyar halt meg a háborúban

Az orosz-ukrán háborúban sok kárpátaljai magyar veszthette már életét. Nemrégiben egy orosz rakétacsapás következtében 19 katona halt meg, akik a Munkácson állomásozó 128-as hegyi rohamdandár kötelékébe tartoztak. Ez az az alakulat, amelyet a legvéresebb ütközetekben vetnek be. A kárpátaljai katonákat egy kitüntetési ünnepség közben érte támadás november elején.