Felfüggeszthetik tisztségéből a baloldali polgármestert

Váradiné Naszályi Márta, V. Naszályi Márta, képviselő, polgármester
Budapest, 2020. február 7. V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere az Ostrom 75 című kiállítás sajtótájékoztatóján az I. kerületi városházán 2020. február 7-én. Közös kiállítással emlékezik Budapest 1944-es ostromára az I., a II. és a XII. kerület önkormányzata. A tárlat február 8-tól 11-ig öt helyszínén, a Kapisztrán téren, az Ördögárok mellett az Akadémia Parknál, a Széll Kálmán téren, a Széna téren és a Városmajorban nyolcvan fényképen mutatja be az ostrom napjait. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
V. Naszályi Márta újraindításával nagy kockázatot vállalna az ellenzék, ha a törvényi fegyelmi vétség megállapítása után is támogatná őt. A kihátrálás mögüle viszont az elmúlt évek helyi kudarcának beismerését is jelentené – mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója annak kapcsán, hogy az I. kerületi képviselő-testület fegyelmi eljárást indított V. Naszályi Márta, a városrész baloldali polgármestere ellen. Az alkotmányjogász kifejtette: V. Naszályi polgármesteri megbízatásának megszüntetésére is sor kerülhet.
Vágólapra másolva!

A polgármester a tisztségéből a fegyelmi eljárás ideje alatt, a fegyelmi határozat kihirdetéséig felfüggeszthető. A rá kiszabható fegyelmi büntetés lehet megrovás vagy a polgármesteri illetményének, tiszteletdíjának csökkentése legfeljebb húsz százalékkal – nyilatkozta a Magyar Nemzet kérdésére ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója annak kapcsán, hogy az I. kerületi képviselő-testület fegyelmi eljárást indított V. Naszályi Márta, a városrész baloldali polgármestere ellen.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere Forrás: MTI/Illyés Tibor

A polgármester sorozatos törvénysértései akadályozzák a testület törvényes működését és a képviselők tájékoztatáshoz való jogát.

Az eljárás többek között önkormányzati támogatások, tanszer- és gyógyszertámogatások elmaradása, valamint a képviselő-testület munkájának akadályoztatása miatt indult.

Két fő szakasz az eljárásban

A polgármester számos képviselő-testületi határozatot sem hajtott végre, amelynek következményeit a helyi közösségnek kellett elszenvednie. Tizenöt napos határidőt adtak V. Naszályi Mártának a törvénysértések megszüntetésére, de ennek nem tett eleget, így elindították a fegyelmi eljárást.

Gulyás Gergely Kristóf önkormányzati képviselő továbbá bejelentette, hogy egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a Ruszwurm cukrászda ügyében.

A vállalkozás 2011 óta működik az I. kerületben, de 2016 óta sem bérleti díjat, sem más kötelező hozzájárulást nem fizetett az önkormányzatnak.

Az ügy kiterjed vesztegetési vádakra is, amelyekben a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Ifj. Lomnici Zoltán arról tájékoztatott, hogy a fegyelmi eljárás két fő szakaszra osztható: első a vizsgálati, második a döntési szakasz. A vizsgálatot a vizsgálóbizottság harminc napon belül köteles lefolytatni, s a vizsgálat lezárását követő nyolc napon belül készíti el a jelentését. A vizsgálóbizottság elnöke a jelentés elkészítését követő tizenöt napon belüli időpontra hívja össze a képviselő-testület ülését. A grémium pedig a vizsgálóbizottság elnöke által összehívott ülésen, de legkésőbb nyolc napon belül dönt érdemben a polgármester fegyelmi ügyében. Az alkotmányjogász szerint az eljárás az említett lépések miatt hónapokat vehet igénybe, a vita további pereskedések esetén pedig évekig húzódhat.

Patthelyzetben a baloldal a polgármesterrel

Az alkotmányjogász elmondta: a polgármester a fegyelmi büntetést eredményező rendkívüli testületi ülés jogszerűségének felülvizsgálatára a közigazgatási hivatalhoz fordulhat, és ha az ülést jogszerűnek találják, fellebbezést nyújthat be a munkaügyi bírósághoz. További lehetőség, hogy a képviselő-testület a fegyelmi eljáráson túl akár közigazgatási pert is indíthat a polgármester megbízatásának megszűnése érdekében.

Ha a bíróság megállapítja a felelősségét, az ítélet jogerőre emelkedésének a napjával megszűnik a polgármester megbízatása.

A képviselő-testület kormánypárti tagjai politikailag abban érdekeltek, hogy az eljárás mielőbb befejeződjön, és V. Naszályi Márta fegyelmi felelősségét megállapítsák. Ezzel szemben V. Naszályi Márta és a baloldal politikai érdeke az, hogy az ügy minél tovább húzódjon, és a felelősségét ne állapítsák meg egészen 2024. június 9-ig, az önkormányzati választások idejéig. V. Naszályi Márta újrázása eleve kétséges, és az ellenzék nagy kockázatot vállalna, ha a törvényi fegyelmi vétség megállapítása után is támogatná őt. Igaz, a kihátrálás mögüle viszont az elmúlt évek helyi kudarcának beismerését is jelentené – vonta le a következtetést a szakértő.