Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés újabb csődje: Budapest januártól nem fizet a BKV-nak

KARÁCSONY Gergely A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése
Budapest, 2022. április 13. Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely és a baloldali fővárosi vezetés újabb csődjére derült fény. A Világgazdaság értesülése szerint a Budapesti Közlekedés Központnak (BKK) elfogyott a pénze. Azért, hogy ne álljon le a közlekedés a dilettáns városvezetés miatt, a városháza egy külföldi banktól egy 12,5 milliárd forintos hitelt szeretne felvenni.
Vágólapra másolva!

A lap arról ír, bizalmas forrásokra hivatkozva, hogy a a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) nem tudja kifizetni a BKV felé a 2023 januárjában, februárjában és márciusában esedékes közszolgáltatási díjat. Mint írják ez azért egy hatalmas probléma, mert a BKV első negyedévi működésének elengedhetetlen feltétele az, hogy a BKK utaljon a közösségi közlekedését működtető cégnek.Abban az esetben ha mulasztás történik akkor veszélybe kerülhet a tömegközlekedés a fővárosban.

Ez az eset is jól bizonyítja a főpolgármester dilettantizmusát Forrás: MTI/Illyés Tibor

Jelenleg a BKV és a BKK között köttetett hatályos közszolgáltatási szerződés értelmében a őváros személyszállításának üzemeltetésére a BKV kiszámlázza a havidíjat, amit a BKK kiegyenlít.

Mivel a BKK nem képes eleget tenni a megállapodásnak, ezért a lap értesülései szerint a főváros hitelt tervez felvenni egy külföldi banktól.

Ennek értelmében rendkívüli helyzetben a városvezetés olyan pénzügyi konstrukciót alkalmazna, amelynek értelmében a BKV egy bank végezné a BKK felé fennálló, a soron következő háromhavi számlakövetelését. Így az határidőben – a VG információi szerint minden hónap 17-én – teljesülne, a BKK viszont egy évnél rövidebb fizetési haladékot kap 12,5 milliárdos összegig.

A január és március közötti időszak a kritikus, mert a városvezetés úgy számol, hogy a márciusban beérkező iparűzési adó fedezni tudja az ezután következő kifizetéseket. Az bizalmas információk szerint ez csak januárban tízmilliós tételt jelentenek.

Egyelőre a főváros csak a BKV januári számlakövetelését adná el a banknak. Ugyanakkor lefektették, hogy amennyiben a BKV 2023-as üzleti tervét véglegesítik, és ez alapján – a BKK nemfizetése következtében – pótlólagos finanszírozás bevonására lesz szükség a cég fizetőképességének garantálása érdekében, akkor a további közszolgáltatási számlák engedményezésére új szerződéseket kötnek.

A fővárosi vezetés alkalmatlansága miatt veszélybe kerülhet a közösségi közlekedés Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A lap megkeresésére a BKK közvetlenül nem, de indirekten elismerte, hogy valóban szó van a likviditását érintő pénzügyi művelet végrehajtásáról. Azt írták, hogy

Azt is állították, hogy különböző, a likviditást átmeneti jelleggel biztosító eszközöket már évek óta, 2019 előtt is alkalmazott a BKV. A felmerülő költségekről azt közölték, hogy ezeket csak az eljárás lezárása után lehet megállapítani, amennyiben egyáltalán ilyen eljárást igénybe vesznek. Hogy erről született-e végül döntés, az egyelőre nem lehet tudni.

A Világgazdaság ugyanakkor úgy tudja, hogy a BKK és a pénzintézet közötti tárgyalások már befejeződtek, a kialakított szerződést pedig véglegesítették. A városházáról nem érkezett válasz a laphoz.

A BKK válaszában azt írta, hogy a fővárosi közösségi közlekedése csak évi 12 milliárd forintot ad a kormány, amit 2022-ben még nem utaltak át. Erre az év végéig van lehetősége a kabinetnek, vagyis eddig nem volt határidő-túllépés vagy késedelem.